Pregled bibliografske jedinice broj: 1191640
Učinak regije podrijetla i regionalne oznake kvalitete na percepciju kvalitete i namjeru plaćanja prehrambenih proizvoda
Učinak regije podrijetla i regionalne oznake kvalitete na percepciju kvalitete i namjeru plaćanja prehrambenih proizvoda, 2022., postdiplomski specijalisticki, Rijeka
CROSBI ID: 1191640 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak regije podrijetla i regionalne oznake
kvalitete na percepciju kvalitete i namjeru
plaćanja prehrambenih proizvoda
(The Effect of Region of Origin and Regional
Quality Label on Perceived Quality and Willingness
to Pay for Food Products)
Autori
Stilinović, Karla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Mjesto
Rijeka
Datum
14.04
Godina
2022
Stranica
72
Mentor
First Komen, Ivana
Ključne riječi
regija podrijetla ; regionalna oznaka kvalitete ; namjera plaćanja ; bliskost regiji ; percipirana kvaliteta
(region of origin ; regional quality label ; willingness to pay ; attachment to region ; perceived quality)
Sažetak
Označavanje prehrambenih proizvoda je u porastu jer se želi naglasiti kvaliteta proizvoda i sve je više oznaka na tržištu. Uvođenjem većeg broja oznaka na prehrambenim proizvodima stvara se dodatna konfuzija potrošačima koji ne znaju značenje i svrhu oznaka što dovodi do problema jer se ne zna stvaraju li oznake uopće dodanu vrijednost potrošačima. Svrha ovog rada bila je utvrditi učinak isticanja regije podrijetla u odnosu na isticanja certificirane regionalne oznake kvalitete na percipiranu kvalitetu i namjeru plaćanja. Metoda koja se koristila u ovom radu jest anketni upitnik proveden na hrvatskim potrošačima. Literatura ukazuje da regija podrijetla i certificirana oznaka (regionalne oznake kvalitete) imaju utjecaj na potrošačevu percipiranu kvalitetu i namjeru plaćanja i to posebno za osobe visoke bliskosti mjestu. Regija koje se istražuje upitnikom je Lika, a objekt istraživanja je regionalna oznaka kvalitete Lika Quality. Rezultati ovog rada ukazali su na utjecaj regije podrijetla na percepciju kvalitete kod rakije i krumpira te namjere plaćanje više cijene kod krumpira. Uloga regionalne oznake kvalitete Lika Quality povećava percipiranu kvalitetu kod sira, a namjeru plaćanja više cijene kod rakije. Moderacijski efekt bliskosti regiji nije potvrđen ovim radom. Rezultati ovog rada mogu se iskoristiti kao sugestija ličkim proizvođačima hrane da bolje razumiju specifična pitanja koja se odnose na percepciju i ponašanje potrošača i za daljnji razvoj i promociju vlastitih proizvoda. LAG LIKA kao nositelj Lika Quality oznake treba pojačati promidžbu ličkih proizvoda s tom oznakom, kako bi se potrošače bolje upoznalo i s oznakom i s proizvodima označenim njome.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
NadSve-Sveučilište u Rijeci-uniri-drustv-18-163 - Važnost kreiranja marke proizvoda baziranih na prirodnim i tradicionalnim resursima (First Komen, Ivana, NadSve ) ( CroRIS)
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Rijeka
Profili:
Ivana First Komen
(mentor)