Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1191640

Učinak regije podrijetla i regionalne oznake kvalitete na percepciju kvalitete i namjeru plaćanja prehrambenih proizvoda


Stilinović, Karla
Učinak regije podrijetla i regionalne oznake kvalitete na percepciju kvalitete i namjeru plaćanja prehrambenih proizvoda, 2022., postdiplomski specijalisticki, Rijeka


CROSBI ID: 1191640 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak regije podrijetla i regionalne oznake kvalitete na percepciju kvalitete i namjeru plaćanja prehrambenih proizvoda
(The Effect of Region of Origin and Regional Quality Label on Perceived Quality and Willingness to Pay for Food Products)

Autori
Stilinović, Karla

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Mjesto
Rijeka

Datum
14.04

Godina
2022

Stranica
72

Mentor
First Komen, Ivana

Ključne riječi
regija podrijetla ; regionalna oznaka kvalitete ; namjera plaćanja ; bliskost regiji ; percipirana kvaliteta
(region of origin ; regional quality label ; willingness to pay ; attachment to region ; perceived quality)

Sažetak
Označavanje prehrambenih proizvoda je u porastu jer se želi naglasiti kvaliteta proizvoda i sve je više oznaka na tržištu. Uvođenjem većeg broja oznaka na prehrambenim proizvodima stvara se dodatna konfuzija potrošačima koji ne znaju značenje i svrhu oznaka što dovodi do problema jer se ne zna stvaraju li oznake uopće dodanu vrijednost potrošačima. Svrha ovog rada bila je utvrditi učinak isticanja regije podrijetla u odnosu na isticanja certificirane regionalne oznake kvalitete na percipiranu kvalitetu i namjeru plaćanja. Metoda koja se koristila u ovom radu jest anketni upitnik proveden na hrvatskim potrošačima. Literatura ukazuje da regija podrijetla i certificirana oznaka (regionalne oznake kvalitete) imaju utjecaj na potrošačevu percipiranu kvalitetu i namjeru plaćanja i to posebno za osobe visoke bliskosti mjestu. Regija koje se istražuje upitnikom je Lika, a objekt istraživanja je regionalna oznaka kvalitete Lika Quality. Rezultati ovog rada ukazali su na utjecaj regije podrijetla na percepciju kvalitete kod rakije i krumpira te namjere plaćanje više cijene kod krumpira. Uloga regionalne oznake kvalitete Lika Quality povećava percipiranu kvalitetu kod sira, a namjeru plaćanja više cijene kod rakije. Moderacijski efekt bliskosti regiji nije potvrđen ovim radom. Rezultati ovog rada mogu se iskoristiti kao sugestija ličkim proizvođačima hrane da bolje razumiju specifična pitanja koja se odnose na percepciju i ponašanje potrošača i za daljnji razvoj i promociju vlastitih proizvoda. LAG LIKA kao nositelj Lika Quality oznake treba pojačati promidžbu ličkih proizvoda s tom oznakom, kako bi se potrošače bolje upoznalo i s oznakom i s proizvodima označenim njome.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
NadSve-Sveučilište u Rijeci-uniri-drustv-18-163 - Važnost kreiranja marke proizvoda baziranih na prirodnim i tradicionalnim resursima (First Komen, Ivana, NadSve ) ( CroRIS)

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Ivana First Komen (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stilinović, Karla
Učinak regije podrijetla i regionalne oznake kvalitete na percepciju kvalitete i namjeru plaćanja prehrambenih proizvoda, 2022., postdiplomski specijalisticki, Rijeka
Stilinović, K. (2022) 'Učinak regije podrijetla i regionalne oznake kvalitete na percepciju kvalitete i namjeru plaćanja prehrambenih proizvoda', postdiplomski specijalisticki, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stilinovi\'{c}, Karla}, year = {2022}, pages = {72}, keywords = {regija podrijetla, regionalna oznaka kvalitete, namjera pla\'{c}anja, bliskost regiji, percipirana kvaliteta}, title = {U\v{c}inak regije podrijetla i regionalne oznake kvalitete na percepciju kvalitete i namjeru pla\'{c}anja prehrambenih proizvoda}, keyword = {regija podrijetla, regionalna oznaka kvalitete, namjera pla\'{c}anja, bliskost regiji, percipirana kvaliteta}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stilinovi\'{c}, Karla}, year = {2022}, pages = {72}, keywords = {region of origin, regional quality label, willingness to pay, attachment to region, perceived quality}, title = {The Effect of Region of Origin and Regional Quality Label on Perceived Quality and Willingness to Pay for Food Products}, keyword = {region of origin, regional quality label, willingness to pay, attachment to region, perceived quality}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font