Pregled bibliografske jedinice broj: 1191609
Utjecaj tretmana visokonaponskim električnim pražnjenjem na svojstva kakaove ljuske
Utjecaj tretmana visokonaponskim električnim pražnjenjem na svojstva kakaove ljuske, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1191609 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tretmana visokonaponskim električnim
pražnjenjem na svojstva kakaove ljuske
(Effect of High Voltage Electrical Discharge
Treatment on Properties of Cocoa Bean Shell)
Autori
Barišić, Veronika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.04
Godina
2022
Stranica
103
Mentor
Ačkar, Đurđica ; Flanjak, Ivana
Ključne riječi
kakaova ljuska ; HVED ; dekontaminacija ; polifenoli ; vlakna
(cocoa bean shell ; HVED ; decontamination ; polyphenols ; fibers)
Sažetak
Kakaova ljuska je nusproizvod prehrambene industrije koji je još uvijek nedovoljno iskorišten. Zbog svog zanimljivog sastava (vlakna i polifenoli) sve više se istražuje za primjenu u proizvodnji funkcionalne hrane. Osim bioaktivnih spojeva i komponenti koje mogu imati pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje, kakaova ljuska može sadržavati i različite kontaminante, neželjene organske spojeve koji se moraju ukloniti prije korištenja ljuske u proizvodnji hrane. Osim toga, kakaova se ljuska, zbog visokog udjela netopivih vlakana, teško usitnjava. Cilj ove disertacije bio je utvrditi utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja (HVED) na svojstva kakaove ljuske i mogućnost rješavanja navedenih problema. HVED je netermička metoda koja se bazira na stvaranju električnih izboja direktno u otopini između elektrode izboja i elektrode uzemljenja. Provedeno je ispitivanje različitih frekvencija, vremena i koncentracija kakaove ljuske u vodenoj suspenziji prilikom tretmana. Nakon toga su provedena dva različita postupka sušenja (u sušioniku pri 60 °C i liofilizacija) na HVED tretiranoj ljusci (pri odabranim uvjetima). Dobiveni rezultati pokazuju kako je HVED utjecao na bolje zadržavanje metilksantina i određenih polifenola u kakaovoj ljusci u usporedbi s kontrolnim uzorcima. Također, došlo je do značajnih promjena na vlaknima i kemijskom sastavu kakaove ljuske, što je dokazano FTIR-ATR analizom i diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom. Nadalje, došlo je i do smanjenja udjela nepoželjnih komponenti i enterobakterija. Ispitivanjem različitih postupaka sušenja ljuske (u sušioniku pri 60 °C i liofilizacija) utvrđeno je da je liofilizacija imala povoljniji utjecaj na svojstva kakaove ljuske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek