Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1191609

Utjecaj tretmana visokonaponskim električnim pražnjenjem na svojstva kakaove ljuske


Barišić, Veronika
Utjecaj tretmana visokonaponskim električnim pražnjenjem na svojstva kakaove ljuske, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1191609 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tretmana visokonaponskim električnim pražnjenjem na svojstva kakaove ljuske
(Effect of High Voltage Electrical Discharge Treatment on Properties of Cocoa Bean Shell)

Autori
Barišić, Veronika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
08.04

Godina
2022

Stranica
103

Mentor
Ačkar, Đurđica ; Flanjak, Ivana

Ključne riječi
kakaova ljuska ; HVED ; dekontaminacija ; polifenoli ; vlakna
(cocoa bean shell ; HVED ; decontamination ; polyphenols ; fibers)

Sažetak
Kakaova ljuska je nusproizvod prehrambene industrije koji je još uvijek nedovoljno iskorišten. Zbog svog zanimljivog sastava (vlakna i polifenoli) sve više se istražuje za primjenu u proizvodnji funkcionalne hrane. Osim bioaktivnih spojeva i komponenti koje mogu imati pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje, kakaova ljuska može sadržavati i različite kontaminante, neželjene organske spojeve koji se moraju ukloniti prije korištenja ljuske u proizvodnji hrane. Osim toga, kakaova se ljuska, zbog visokog udjela netopivih vlakana, teško usitnjava. Cilj ove disertacije bio je utvrditi utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja (HVED) na svojstva kakaove ljuske i mogućnost rješavanja navedenih problema. HVED je netermička metoda koja se bazira na stvaranju električnih izboja direktno u otopini između elektrode izboja i elektrode uzemljenja. Provedeno je ispitivanje različitih frekvencija, vremena i koncentracija kakaove ljuske u vodenoj suspenziji prilikom tretmana. Nakon toga su provedena dva različita postupka sušenja (u sušioniku pri 60 °C i liofilizacija) na HVED tretiranoj ljusci (pri odabranim uvjetima). Dobiveni rezultati pokazuju kako je HVED utjecao na bolje zadržavanje metilksantina i određenih polifenola u kakaovoj ljusci u usporedbi s kontrolnim uzorcima. Također, došlo je do značajnih promjena na vlaknima i kemijskom sastavu kakaove ljuske, što je dokazano FTIR-ATR analizom i diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom. Nadalje, došlo je i do smanjenja udjela nepoželjnih komponenti i enterobakterija. Ispitivanjem različitih postupaka sušenja ljuske (u sušioniku pri 60 °C i liofilizacija) utvrđeno je da je liofilizacija imala povoljniji utjecaj na svojstva kakaove ljuske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Avatar Url Veronika Barišić (autor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Barišić, Veronika
Utjecaj tretmana visokonaponskim električnim pražnjenjem na svojstva kakaove ljuske, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Barišić, V. (2022) 'Utjecaj tretmana visokonaponskim električnim pražnjenjem na svojstva kakaove ljuske', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\v{s}i\'{c}, Veronika}, year = {2022}, pages = {103}, keywords = {kakaova ljuska, HVED, dekontaminacija, polifenoli, vlakna}, title = {Utjecaj tretmana visokonaponskim elektri\v{c}nim pra\v{z}njenjem na svojstva kakaove ljuske}, keyword = {kakaova ljuska, HVED, dekontaminacija, polifenoli, vlakna}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\v{s}i\'{c}, Veronika}, year = {2022}, pages = {103}, keywords = {cocoa bean shell, HVED, decontamination, polyphenols, fibers}, title = {Effect of High Voltage Electrical Discharge Treatment on Properties of Cocoa Bean Shell}, keyword = {cocoa bean shell, HVED, decontamination, polyphenols, fibers}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font