Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1191359

Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte "Graševina" u vinogorju Kutjevo


Obradović, Valentina; Marčetić, Helena; Svitlica, Brankica; Ergović Ravančić, Maja; Škrabal, Svjetlana; Mesić, Josip
Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte "Graševina" u vinogorju Kutjevo // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 3; 78-84 doi:10.31727/gzb.45.3.10 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1191359 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte "Graševina" u vinogorju Kutjevo
(Influence of long maceration on the quality of Graševina wine in Kutjevo wine-growing hill)

Autori
Obradović, Valentina ; Marčetić, Helena ; Svitlica, Brankica ; Ergović Ravančić, Maja ; Škrabal, Svjetlana ; Mesić, Josip

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 45 (2022), 3; 78-84

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Graševina ; maceracija ; sulfitiranje ; ukupni fenoli ; antioksidativna aktivnost
(Graševina ; maceration ; sulfiting ; polyphenols ; antioxidant activity)

Sažetak
Iako klasična proizvodnja bijelih vina podrazumijeva fermentaciju mošta, suvremeni trendovi podrazumijevaju proizvodnju bijelih vina uz maceraciju, odnosno fermentaciju masulja. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj duge maceracije grožđa na kakvoću vina 'Graševina'. Istraživanje je provedeno tijekom 2021. godine u vinogradima i vinskom podrumu Veleučilišta u Požegi u vinogorju Kutjevo. Nakon berbe, kontrolni uzorak vina proizveden je klasičnim postupkom proizvodnje bijelih vina, te su provedena dva tretmana duge maceracije u periodu od 3 mjeseca - jedan uz sulfitiranje tijekom primarne prerade a drugi bez sulfita. U vinima su analizirani osnovni parametri kakvoće, koncentracija jabučne i mliječne kiseline, optička gustoća pri 280 nm, ukupni fenoli i antioksidativna aktivnost DPPH metodom. Statistički značajna razlika zabilježena je kod ukupnih fenola, kao i antioksidativnoj aktivnosti, s najvećim vrijednostima u maceriranom uzorku uz primjenu SO2. Organoleptičko ocjenjivanje uzoraka proveli su certificirani ocjenjivači, metodom 100 bodova. Najveću prosječnu ocjenu od 87 bodova dobilo je vino proizvedeno dugom mareracijom grožđa uz redovito sulfitiranje. Kontrolni tretman slabije je ocijenjen, sa 72 boda. Vino proizvedeno dugom maceracijom bez korištenja sulfita ocjenjeno je sa 66 boda uz napomenu pojedinih ocjenjivača o izraženoj oksidaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Obradović, Valentina; Marčetić, Helena; Svitlica, Brankica; Ergović Ravančić, Maja; Škrabal, Svjetlana; Mesić, Josip
Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte "Graševina" u vinogorju Kutjevo // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 3; 78-84 doi:10.31727/gzb.45.3.10 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Obradović, V., Marčetić, H., Svitlica, B., Ergović Ravančić, M., Škrabal, S. & Mesić, J. (2022) Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte "Graševina" u vinogorju Kutjevo. Glasnik zaštite bilja, 45 (3), 78-84 doi:10.31727/gzb.45.3.10.
@article{article, author = {Obradovi\'{c}, Valentina and Mar\v{c}eti\'{c}, Helena and Svitlica, Brankica and Ergovi\'{c} Ravan\v{c}i\'{c}, Maja and \v{S}krabal, Svjetlana and Mesi\'{c}, Josip}, year = {2022}, pages = {78-84}, DOI = {10.31727/gzb.45.3.10}, keywords = {Gra\v{s}evina, maceracija, sulfitiranje, ukupni fenoli, antioksidativna aktivnost}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.45.3.10}, volume = {45}, number = {3}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj duge maceracije na kakvo\'{c}u vina sorte "Gra\v{s}evina" u vinogorju Kutjevo}, keyword = {Gra\v{s}evina, maceracija, sulfitiranje, ukupni fenoli, antioksidativna aktivnost} }
@article{article, author = {Obradovi\'{c}, Valentina and Mar\v{c}eti\'{c}, Helena and Svitlica, Brankica and Ergovi\'{c} Ravan\v{c}i\'{c}, Maja and \v{S}krabal, Svjetlana and Mesi\'{c}, Josip}, year = {2022}, pages = {78-84}, DOI = {10.31727/gzb.45.3.10}, keywords = {Gra\v{s}evina, maceration, sulfiting, polyphenols, antioxidant activity}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.45.3.10}, volume = {45}, number = {3}, issn = {0350-9664}, title = {Influence of long maceration on the quality of Gra\v{s}evina wine in Kutjevo wine-growing hill}, keyword = {Gra\v{s}evina, maceration, sulfiting, polyphenols, antioxidant activity} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Urlichsweb
  • EBSCO
  • Global Health


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font