Pregled bibliografske jedinice broj: 1191359
Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte "Graševina" u vinogorju Kutjevo
Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte "Graševina" u vinogorju Kutjevo // Glasnik zaštite bilja, 45 (2022), 3; 78-84 doi:10.31727/gzb.45.3.10 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1191359 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj duge maceracije na kakvoću vina sorte "Graševina" u vinogorju Kutjevo
(Influence of long maceration on the quality of Graševina wine in Kutjevo wine-growing hill)
Autori
Obradović, Valentina ; Marčetić, Helena ; Svitlica, Brankica ; Ergović Ravančić, Maja ; Škrabal, Svjetlana ; Mesić, Josip
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 45
(2022), 3;
78-84
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Graševina ; maceracija ; sulfitiranje ; ukupni fenoli ; antioksidativna aktivnost
(Graševina ; maceration ; sulfiting ; polyphenols ; antioxidant activity)
Sažetak
Iako klasična proizvodnja bijelih vina podrazumijeva fermentaciju mošta, suvremeni trendovi podrazumijevaju proizvodnju bijelih vina uz maceraciju, odnosno fermentaciju masulja. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj duge maceracije grožđa na kakvoću vina 'Graševina'. Istraživanje je provedeno tijekom 2021. godine u vinogradima i vinskom podrumu Veleučilišta u Požegi u vinogorju Kutjevo. Nakon berbe, kontrolni uzorak vina proizveden je klasičnim postupkom proizvodnje bijelih vina, te su provedena dva tretmana duge maceracije u periodu od 3 mjeseca - jedan uz sulfitiranje tijekom primarne prerade a drugi bez sulfita. U vinima su analizirani osnovni parametri kakvoće, koncentracija jabučne i mliječne kiseline, optička gustoća pri 280 nm, ukupni fenoli i antioksidativna aktivnost DPPH metodom. Statistički značajna razlika zabilježena je kod ukupnih fenola, kao i antioksidativnoj aktivnosti, s najvećim vrijednostima u maceriranom uzorku uz primjenu SO2. Organoleptičko ocjenjivanje uzoraka proveli su certificirani ocjenjivači, metodom 100 bodova. Najveću prosječnu ocjenu od 87 bodova dobilo je vino proizvedeno dugom mareracijom grožđa uz redovito sulfitiranje. Kontrolni tretman slabije je ocijenjen, sa 72 boda. Vino proizvedeno dugom maceracijom bez korištenja sulfita ocjenjeno je sa 66 boda uz napomenu pojedinih ocjenjivača o izraženoj oksidaciji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi
Profili:
Brankica Svitlica
(autor)
Valentina Obradović
(autor)
Josip Mesić
(autor)
Maja Ergović Ravančić
(autor)
Svjetlana Škrabal
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Urlichsweb
- EBSCO
- Global Health