Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1191327

Znanje, stavovi i zastupljenost školjaka u prehrani u Republici Hrvatskoj


Milin, Tea; Jovanović, Željko
Znanje, stavovi i zastupljenost školjaka u prehrani u Republici Hrvatskoj // Medica Jadertina, 52 (2022), 1; 57-68 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1191327 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Znanje, stavovi i zastupljenost školjaka u prehrani u Republici Hrvatskoj
(Knowledge, attitudes, habits and representation of shellfish in nutrition in the Republic of Croatia)

Autori
Milin, Tea ; Jovanović, Željko

Izvornik
Medica Jadertina (0351-0093) 52 (2022), 1; 57-68

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
akvakultura ; dagnje ; kamenice ; trovanje školjkašima ; školjke

Sažetak
Uvod: Prehrana morskim plodovima, uključujući školjkaše, preporučuje se zbog svojih nutritivnih vrijednosti i dobrobiti za zdravlje. Školjke su i važan izvor prihoda za mnoge stanovnike Republike Hrvatske zbog blizine Jadranskoga mora i tradicijske prisutnosti u kulturi društva ovoga podneblja. Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati povezanost znanja o školjkama, tehnologiji njihovoga uzgoja, nutritivnim i toksikološkim obilježjima, s dobi, spolom, stupnjem obrazovanja i prehrambenim navikama konzumacije školjkaša na uzorku odraslih osoba iz opće populacije, koji žive na području Republike Hrvatske. Ispitanici i metode: Za provođenje presječnog istraživanja koristio se anketni upitnik na uzorku opće populacije od 156 ispitanika. Pitanja unutar upitnika podijeljena su na ona kojima su se doznale sociodemografske karakteristike sudionika u istraživanju i njihove prehrambene navike vezane uz konzumaciju školjaka, te na ona kojima se ispitalo njihovo teorijsko znanje o školjkašima. Rezultati: Istraživanje je pokazalo da je zastupljenost školjaka u prehrani u Republici Hrvatskog relativno mala. Osobe starije od 40 godina češće konzumiraju školjke, no zastupljenost školjaka u prehrani ne utječe na razinu znanja o njima. Razina znanja o toksičnostima i nutritivnoj vrijednosti školjkaša veća je u odnosu na razinu znanja o tehnologiji njihovoga uzgoja. Geografski čimbenici imaju veći utjecaj na razinu znanja o školjkašima u odnosu na sociodemografske čimbenike i prehrambene navike. Zaključak: Rezultati istraživanja potencijalno odražavaju potrebu za edukacijom opće populacije o školjkašima u cilju poticanja njihove veće konzumacije zbog poznatih nutritivnih vrijednosti za zdravlje. Daljnja bi istraživanja trebala istražiti povezanost razine znanja o toksičnosti školjkaša i prijašnjih iskustava na reprezentativnom uzorku s većim brojem ispitanika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Željko Jovanović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Milin, Tea; Jovanović, Željko
Znanje, stavovi i zastupljenost školjaka u prehrani u Republici Hrvatskoj // Medica Jadertina, 52 (2022), 1; 57-68 (domaća recenzija, članak, stručni)
Milin, T. & Jovanović, Ž. (2022) Znanje, stavovi i zastupljenost školjaka u prehrani u Republici Hrvatskoj. Medica Jadertina, 52 (1), 57-68.
@article{article, author = {Milin, Tea and Jovanovi\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2022}, pages = {57-68}, keywords = {akvakultura, dagnje, kamenice, trovanje \v{s}koljka\v{s}ima, \v{s}koljke}, journal = {Medica Jadertina}, volume = {52}, number = {1}, issn = {0351-0093}, title = {Znanje, stavovi i zastupljenost \v{s}koljaka u prehrani u Republici Hrvatskoj}, keyword = {akvakultura, dagnje, kamenice, trovanje \v{s}koljka\v{s}ima, \v{s}koljke} }
@article{article, author = {Milin, Tea and Jovanovi\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2022}, pages = {57-68}, keywords = {akvakultura, dagnje, kamenice, trovanje \v{s}koljka\v{s}ima, \v{s}koljke}, journal = {Medica Jadertina}, volume = {52}, number = {1}, issn = {0351-0093}, title = {Knowledge, attitudes, habits and representation of shellfish in nutrition in the Republic of Croatia}, keyword = {akvakultura, dagnje, kamenice, trovanje \v{s}koljka\v{s}ima, \v{s}koljke} }

Časopis indeksira:


  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font