Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1190474

Histaminsko otrovanje morskom ribom


Nosić, Mario
Histaminsko otrovanje morskom ribom // Croatian journal of food science and technology, 2 (2010), 1; 26-31 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1190474 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Histaminsko otrovanje morskom ribom
(Histamine Fish Poisoning)

Autori
Nosić, Mario

Izvornik
Croatian journal of food science and technology (1847-3466) 2 (2010), 1; 26-31

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
histamin ; slobodni histidin ; simptomi otrovanja ; sprječavanje nastajanja histamina u praksi ; Pravilnik
(histamine, free histidine, symptoms of histamine fish poisoning, prevention of histamine development, Regulation)

Sažetak
Histaminsko otrovanje je kemijska intoksikacija do koje dolazi kada se u organizam unese hrana (u ovom slučaju riba) koja sadrži visoku koncentraciju histamina. Histamin se u ribi oblikuje post mortem, bakterijskom dekarboksilacijom esencijalne aminokiseline histidina. U ovom radu će se govoriti o uzrocima nastajanja histamina u ribi te o njegovu djelovanju na čovjekovo zdravlje te će ujedno biti navedeni načini prevencije ove vrste otrovanja. Ujedno će biti opisani slučajevi histaminskog otrovanja u našoj zemlji i u svijetu te će biti interpretirane stavke iz važećeg Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu na temelju kojih se odlučuje o rezultatima kemijske analize na histamin.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mario Nosić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Nosić, Mario
Histaminsko otrovanje morskom ribom // Croatian journal of food science and technology, 2 (2010), 1; 26-31 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Nosić, M. (2010) Histaminsko otrovanje morskom ribom. Croatian journal of food science and technology, 2 (1), 26-31.
@article{article, author = {Nosi\'{c}, Mario}, year = {2010}, pages = {26-31}, keywords = {histamin, slobodni histidin, simptomi otrovanja, sprje\v{c}avanje nastajanja histamina u praksi, Pravilnik}, journal = {Croatian journal of food science and technology}, volume = {2}, number = {1}, issn = {1847-3466}, title = {Histaminsko otrovanje morskom ribom}, keyword = {histamin, slobodni histidin, simptomi otrovanja, sprje\v{c}avanje nastajanja histamina u praksi, Pravilnik} }
@article{article, author = {Nosi\'{c}, Mario}, year = {2010}, pages = {26-31}, keywords = {histamine, free histidine, symptoms of histamine fish poisoning, prevention of histamine development, Regulation}, journal = {Croatian journal of food science and technology}, volume = {2}, number = {1}, issn = {1847-3466}, title = {Histamine Fish Poisoning}, keyword = {histamine, free histidine, symptoms of histamine fish poisoning, prevention of histamine development, Regulation} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • EBSCO Publishing, Inc.
  • Directory of Research Journal Indexing
  • Google Scholar
  • OpenAIRE
  • Genamics JournalSeek
  • Base
  • Science Library Index
  • Cite Factor
  • DOAJ
  • International Innovative Journal Impact Factor(IIJIF)
  • J-Gate





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font