Pregled bibliografske jedinice broj: 1190474
Histaminsko otrovanje morskom ribom
Histaminsko otrovanje morskom ribom // Croatian journal of food science and technology, 2 (2010), 1; 26-31 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1190474 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Histaminsko otrovanje morskom ribom
(Histamine Fish Poisoning)
Autori
Nosić, Mario
Izvornik
Croatian journal of food science and technology (1847-3466) 2
(2010), 1;
26-31
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
histamin ; slobodni histidin ; simptomi otrovanja ; sprječavanje nastajanja histamina u praksi ; Pravilnik
(histamine, free histidine, symptoms of histamine fish poisoning, prevention of histamine development, Regulation)
Sažetak
Histaminsko otrovanje je kemijska intoksikacija do koje dolazi kada se u organizam unese hrana (u ovom slučaju riba) koja sadrži visoku koncentraciju histamina. Histamin se u ribi oblikuje post mortem, bakterijskom dekarboksilacijom esencijalne aminokiseline histidina. U ovom radu će se govoriti o uzrocima nastajanja histamina u ribi te o njegovu djelovanju na čovjekovo zdravlje te će ujedno biti navedeni načini prevencije ove vrste otrovanja. Ujedno će biti opisani slučajevi histaminskog otrovanja u našoj zemlji i u svijetu te će biti interpretirane stavke iz važećeg Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu na temelju kojih se odlučuje o rezultatima kemijske analize na histamin.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- EBSCO Publishing, Inc.
- Directory of Research Journal Indexing
- Google Scholar
- OpenAIRE
- Genamics JournalSeek
- Base
- Science Library Index
- Cite Factor
- DOAJ
- International Innovative Journal Impact Factor(IIJIF)
- J-Gate