Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1190464

Vlakna jabuke kao nositelji fenolnih i hlapljivih komponenata soka kupine


Nosić, Mario
Vlakna jabuke kao nositelji fenolnih i hlapljivih komponenata soka kupine, 2021., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1190464 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vlakna jabuke kao nositelji fenolnih i hlapljivih komponenata soka kupine
(Apple fibers as delivery systems of phenolic and volatile compounds of blackberry juice)

Autori
Nosić, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
07.04

Godina
2021

Stranica
95

Mentor
Mirela Kopjar

Ključne riječi
vlakna jabuke ; fenoli ; hlapljive komponente ; sok kupine ; disaharidi
(apple fibers ; phenolics ; volatile compounds ; blackberry juice ; dissacharides)

Sažetak
U radu je ispitivana mogućnost primjene vlakana jabuke kao nositelja fenolnih i hlapljivih komponenti soka kupine. Prilikom pripreme kompleksa, udio vlakna se je mijenjao (1 %, 2 %, 4 %, 6 %, 8 % i 10 %) dok je udio soka kupine bio konstantan. Na dobivenim kompleksima određeni su fenoli, antocijani, antioksidacijska aktivnost, parametri boje, hlapljive kompnente te su snimljeni IR spektri. S povećanjem udjela vlakna jabuke došlo je do smanjenja adsorpcije fenolnih komponenata a isti trend je utvrđen za vrijednosti antioksidacijske aktivnosti. Udio ukupnih terpena se je smanjivao a udio ukupnih karbonilnih spojeva povećavao s povećanjem udjela vlakna. Ujedno je ispitivan utjecaj dodatka disaharida prilikom kompleksiranja vlakana i soka kupine na adsorpciju fenolnih i hlapljivih komponenti. Korišteni su saharoza i trehaloza u omjeru vlakna:disaharid 1:0, 5, 1:1 i 1:2. Adsorpcija ukupnih fenola na vlakna se je smanjila dodatkom disaharida u odnosu na vlakna bez dodatka disaharida. Pozitivan utjecaj dodatka disaharida utvrđen je za hlapljive komponente s time da je trehaloza imala veći učinak u odnosu na saharozu. Na temelju rezultata ovog istraživanja dokazano je da se vlakna jabuke mogu koristiti kao nositelji fenolnih i hlapljivih komponenti soka kupine te da se tako dobiveni kompleksi mogu koristiti kao dodatci hrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam

Napomena
Specijalistički rad je izrađen u sklopu projekta
PZS-2019-02-1595.



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-PZS-2019-02-1595 - Vlakna i proteini kao osnova za razvoj novih bioaktivnih dodataka hrani (NovelBioactives) (Kopjar, Mirela, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Avatar Url Mario Nosić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Nosić, Mario
Vlakna jabuke kao nositelji fenolnih i hlapljivih komponenata soka kupine, 2021., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Nosić, M. (2021) 'Vlakna jabuke kao nositelji fenolnih i hlapljivih komponenata soka kupine', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nosi\'{c}, Mario}, year = {2021}, pages = {95}, keywords = {vlakna jabuke, fenoli, hlapljive komponente, sok kupine, disaharidi}, title = {Vlakna jabuke kao nositelji fenolnih i hlapljivih komponenata soka kupine}, keyword = {vlakna jabuke, fenoli, hlapljive komponente, sok kupine, disaharidi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nosi\'{c}, Mario}, year = {2021}, pages = {95}, keywords = {apple fibers, phenolics, volatile compounds, blackberry juice, dissacharides}, title = {Apple fibers as delivery systems of phenolic and volatile compounds of blackberry juice}, keyword = {apple fibers, phenolics, volatile compounds, blackberry juice, dissacharides}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font