Pregled bibliografske jedinice broj: 1190464
Vlakna jabuke kao nositelji fenolnih i hlapljivih komponenata soka kupine
Vlakna jabuke kao nositelji fenolnih i hlapljivih komponenata soka kupine, 2021., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1190464 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vlakna jabuke kao nositelji fenolnih i hlapljivih
komponenata soka kupine
(Apple fibers as delivery systems of phenolic and
volatile compounds of blackberry juice)
Autori
Nosić, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
07.04
Godina
2021
Stranica
95
Mentor
Mirela Kopjar
Ključne riječi
vlakna jabuke ; fenoli ; hlapljive komponente ; sok kupine ; disaharidi
(apple fibers ; phenolics ; volatile compounds ; blackberry juice ; dissacharides)
Sažetak
U radu je ispitivana mogućnost primjene vlakana jabuke kao nositelja fenolnih i hlapljivih komponenti soka kupine. Prilikom pripreme kompleksa, udio vlakna se je mijenjao (1 %, 2 %, 4 %, 6 %, 8 % i 10 %) dok je udio soka kupine bio konstantan. Na dobivenim kompleksima određeni su fenoli, antocijani, antioksidacijska aktivnost, parametri boje, hlapljive kompnente te su snimljeni IR spektri. S povećanjem udjela vlakna jabuke došlo je do smanjenja adsorpcije fenolnih komponenata a isti trend je utvrđen za vrijednosti antioksidacijske aktivnosti. Udio ukupnih terpena se je smanjivao a udio ukupnih karbonilnih spojeva povećavao s povećanjem udjela vlakna. Ujedno je ispitivan utjecaj dodatka disaharida prilikom kompleksiranja vlakana i soka kupine na adsorpciju fenolnih i hlapljivih komponenti. Korišteni su saharoza i trehaloza u omjeru vlakna:disaharid 1:0, 5, 1:1 i 1:2. Adsorpcija ukupnih fenola na vlakna se je smanjila dodatkom disaharida u odnosu na vlakna bez dodatka disaharida. Pozitivan utjecaj dodatka disaharida utvrđen je za hlapljive komponente s time da je trehaloza imala veći učinak u odnosu na saharozu. Na temelju rezultata ovog istraživanja dokazano je da se vlakna jabuke mogu koristiti kao nositelji fenolnih i hlapljivih komponenti soka kupine te da se tako dobiveni kompleksi mogu koristiti kao dodatci hrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
Napomena
Specijalistički rad je izrađen u sklopu projekta
PZS-2019-02-1595.
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-PZS-2019-02-1595 - Vlakna i proteini kao osnova za razvoj novih bioaktivnih dodataka hrani (NovelBioactives) (Kopjar, Mirela, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek