Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1190290

Molekularna identifikacija vrsta u prehrambenim proizvodima iz mora


Budimir, Ana
Molekularna identifikacija vrsta u prehrambenim proizvodima iz mora, 2021., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1190290 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Molekularna identifikacija vrsta u prehrambenim proizvodima iz mora
(Molecular identification of species in seafood products)

Autori
Budimir, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
28.09

Godina
2021

Stranica
44

Mentor
Trumbić, Željka ; Šegvić Bubić, Tanja

Ključne riječi
DNA barkodiranje, COI, pogrešno označavanje, proizvodi ribarstva, Parasquilla ferussaci
(DNA barcoding, COI, mislabeling, seafood products, Parasquilla ferussaci)

Sažetak
DNA barkodiranje je metoda molekularne identifikacije vrsta s korisnom primjenom u kontroli sastava sirovina i taksonomskoj identifikaciji životinjskih vrsta iz proizvoda ribarstva. Metoda se temelji na analizi mitohondrijskog lokusa, podjedinici I gena citokrom c oksidaze (COI). U predmetnom istraživanju provedena je molekularna analiza 98 proizvoda ribarstva i otkriveno je 26 (26, 5%) slučajeva netočno deklariranih vrsta na hrvatskom tržištu. Među pogrešno identificiranim vrstama 25 (96, 2%) uzoraka pripadalo je kralježnjacima, a 1 (3, 8%) beskralježnjacima. Među neispravno deklariranim vrstama kralježnjaka, 13 (52%) ih je pripadalo redu Gadiformes. Identificirana vrsta beskralježnjaka u neispravno deklariranom proizvodu ribarstva je potjecala iz reda Myopsida, porodice Loliginidae. U ovom radu je prvi put dana molekularna sekvenca morfološki identificirane vrste Parasquilla ferussaci (Roux, 1828). Vrsta pripada podredu Unipeltata, nadporodici Parasquilloidea, porodici Parasquillidae, rodu Parasquilla. Izvršena je filogenetska analiza i prikazan je njen odnos sa srodnim vrstama unutar reda Stomatopoda pomoću filogenetskog stabla. Dobiveni rezultati sugeriraju da je promatrana vrsta evolucijski najbliža vrsti Faughnia formosae Manning i Chan, 1997, a najudaljenija od vrste Pseudosquillopsis marmorata (Lockington, 1877).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Splitu,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Tanja Šegvić Bubić (mentor)

Avatar Url Željka Trumbić (mentor)

repozitorij.more.unist.hr

Poveznice na istraživačke podatke:


Citiraj ovu publikaciju:

Budimir, Ana
Molekularna identifikacija vrsta u prehrambenim proizvodima iz mora, 2021., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Budimir, A. (2021) 'Molekularna identifikacija vrsta u prehrambenim proizvodima iz mora', diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Budimir, Ana}, year = {2021}, pages = {44}, keywords = {DNA barkodiranje, COI, pogre\v{s}no ozna\v{c}avanje, proizvodi ribarstva, Parasquilla ferussaci}, title = {Molekularna identifikacija vrsta u prehrambenim proizvodima iz mora}, keyword = {DNA barkodiranje, COI, pogre\v{s}no ozna\v{c}avanje, proizvodi ribarstva, Parasquilla ferussaci}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Budimir, Ana}, year = {2021}, pages = {44}, keywords = {DNA barcoding, COI, mislabeling, seafood products, Parasquilla ferussaci}, title = {Molecular identification of species in seafood products}, keyword = {DNA barcoding, COI, mislabeling, seafood products, Parasquilla ferussaci}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font