Pregled bibliografske jedinice broj: 1189863
Dalmatinska pečenica - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla
Dalmatinska pečenica - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Knin
CROSBI ID: 1189863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dalmatinska pečenica - zaštićena oznaka zemljopisnog
podrijetla
(Dalmatian dry-cured loin - a protected geographical
indication)
Autori
Žeravica, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Knin
Datum
27.03
Godina
2018
Stranica
37
Mentor
Krvavica, Marina
Ključne riječi
dalmatinska pečenica ; zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ; ZOZP
(dalmatian dry-cured loin ; Protected Geographical Indication ; PGI)
Sažetak
Područje registracije i zaštite naziva poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta na razini Europske unije je danas uređeno posebnim propisima. Uredbe na razini Europske unije reguliraju cjelovito područje registracije i zaštite oznakama izvornosti (ZOI), oznakama zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i oznakama zajamčeno tradicionalnog specijaliteta (ZTS) te definiraju osnovne pojmove i postavljaju osnovu za zakone i podzakonske akte koji se donose na nacionalnoj razini. Uredbe su u cijelosti obvezujuće i izravno se primjenjuju u svim državama članicama. Dalmatinska pečenica je tradicionalni suhomesnati proizvod koji se od davnina na specifičan tradicionalan način proizvodi u Dalmaciji, regiji čiji su posebni zemljopisni uvjeti, prije svega specifična klima, doprinijeli činjenici da se dalmatinska pečenica po svojim karakteristikama značajno razlikuje od sličnih proizvoda u drugim područjima Mediterana. Time dalmatinska pečenica u potpunosti ispunjava zakonske uvjete za zaštitu zemljopisnog podrijetla temeljeno na tradicionalnom ugledu, specifičnoj kvaliteti i tradicionalnom načinu proizvodnje u definiranom zemljopisnom području (Dalmaciji). Stoga je Udruga proizvođača drniškog pršuta pokrenula postupak zaštite zemljopisnog podrijetla navedenog proizvoda. Dalmatinska pečenica je trajni suhomesnati proizvod bez kosti koji se proizvodi od posebno oblikovanog dugog leđnog mišića svinja, postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja isključivo u zemljopisnom području definiranom Specifikacijom. Način obrade i soljenja sirove pečenice, blago dimljenje hladnim dimom tzv. tvrdog drva, te prirodno sušenje i zrenje u specifičnim uvjetima blage dalmatinske klime, ključni su za postizanje specifične kvalitete, a osobito specifičnih senzornih svojstava dalmatinske pečenice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija