Pregled bibliografske jedinice broj: 1189857
Dalmatinska panceta - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla
Dalmatinska panceta - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Knin
CROSBI ID: 1189857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dalmatinska panceta - zaštićena oznaka zemljopisnog
podrijetla
(Dalmatian pancetta - a protected geographical
indication)
Autori
Glavan, Petar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Knin
Datum
27.03
Godina
2018
Stranica
32
Mentor
Krvavica, Marina
Ključne riječi
Dalmatinska panceta ; zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ; ZOZP
(Dalmatian pancetta ; Protected Geographical Indication ; PGI)
Sažetak
Područje registracije i zaštite naziva poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta na razini Europske unije je danas uređeno posebnim propisima. Uredbe na razini Europske unije reguliraju cjelovito područje registracije i zaštite oznakama izvornosti (ZOI), oznakama zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i oznakama zajamčeno tradicionalnog specijaliteta (ZTS) te definiraju osnovne pojmove i postavljaju osnovu za zakone i podzakonske akte koji se donose na nacionalnoj razini. Uredbe su u cijelosti obvezujuće i izravno se primjenjuju u svim državama članicama. Dalmatinska panceta je tradicionalni suhomesnati proizvod koji se od davnina na specifičan tradicionalan način proizvodi u Dalmaciji, regiji čiji su posebni zemljopisni uvjeti, prije svega specifična klima, doprinijeli činjenici da se dalmatinska panceta po svojim karakteristikama značajno razlikuje od sličnih proizvoda u drugim područjima Sredozemlja. Time dalmatinska panceta u potpunosti ispunjava zakonske uvjete za zaštitu zemljopisnog podrijetla temeljeno na tradicionalnom ugledu, specifičnoj kvaliteti i tradicionalnom načinu proizvodnje u definiranom zemljopisnom području (Dalmaciji). Stoga je Udruga dalmatinski pršut pokrenula postupak zaštite zemljopisnog podrijetla navedenog proizvoda. Dalmatinska panceta je tradicionalni, trajni suhomesnati proizvod pravokutnog oblika, koji se proizvodi od obrađene mesnate slanine svinja, postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, te sušenja i zrenja, isključivo u zemljopisnom području definiranom Specifikacijom. Način obrade i soljenja sirovine, blago dimljenje hladnim dimom tzv. tvrdog drva, te prirodno sušenje i zrenje u specifičnim uvjetima blage klime Dalmacije, ključni su za postizanje specifične kvalitete, a osobito specifičnih senzornih svojstava dalmatinske pancete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija