Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1189857

Dalmatinska panceta - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla


Glavan, Petar
Dalmatinska panceta - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Knin


CROSBI ID: 1189857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dalmatinska panceta - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla
(Dalmatian pancetta - a protected geographical indication)

Autori
Glavan, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Mjesto
Knin

Datum
27.03

Godina
2018

Stranica
32

Mentor
Krvavica, Marina

Ključne riječi
Dalmatinska panceta ; zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ; ZOZP
(Dalmatian pancetta ; Protected Geographical Indication ; PGI)

Sažetak
Područje registracije i zaštite naziva poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta na razini Europske unije je danas uređeno posebnim propisima. Uredbe na razini Europske unije reguliraju cjelovito područje registracije i zaštite oznakama izvornosti (ZOI), oznakama zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i oznakama zajamčeno tradicionalnog specijaliteta (ZTS) te definiraju osnovne pojmove i postavljaju osnovu za zakone i podzakonske akte koji se donose na nacionalnoj razini. Uredbe su u cijelosti obvezujuće i izravno se primjenjuju u svim državama članicama. Dalmatinska panceta je tradicionalni suhomesnati proizvod koji se od davnina na specifičan tradicionalan način proizvodi u Dalmaciji, regiji čiji su posebni zemljopisni uvjeti, prije svega specifična klima, doprinijeli činjenici da se dalmatinska panceta po svojim karakteristikama značajno razlikuje od sličnih proizvoda u drugim područjima Sredozemlja. Time dalmatinska panceta u potpunosti ispunjava zakonske uvjete za zaštitu zemljopisnog podrijetla temeljeno na tradicionalnom ugledu, specifičnoj kvaliteti i tradicionalnom načinu proizvodnje u definiranom zemljopisnom području (Dalmaciji). Stoga je Udruga dalmatinski pršut pokrenula postupak zaštite zemljopisnog podrijetla navedenog proizvoda. Dalmatinska panceta je tradicionalni, trajni suhomesnati proizvod pravokutnog oblika, koji se proizvodi od obrađene mesnate slanine svinja, postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, te sušenja i zrenja, isključivo u zemljopisnom području definiranom Specifikacijom. Način obrade i soljenja sirovine, blago dimljenje hladnim dimom tzv. tvrdog drva, te prirodno sušenje i zrenje u specifičnim uvjetima blage klime Dalmacije, ključni su za postizanje specifične kvalitete, a osobito specifičnih senzornih svojstava dalmatinske pancete.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Marina Krvavica (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Glavan, Petar
Dalmatinska panceta - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Knin
Glavan, P. (2018) 'Dalmatinska panceta - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla', diplomski rad, preddiplomski, Knin.
@phdthesis{phdthesis, author = {Glavan, Petar}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {Dalmatinska panceta, za\v{s}ti\'{c}ena oznaka zemljopisnog podrijetla, ZOZP}, title = {Dalmatinska panceta - za\v{s}ti\'{c}ena oznaka zemljopisnog podrijetla}, keyword = {Dalmatinska panceta, za\v{s}ti\'{c}ena oznaka zemljopisnog podrijetla, ZOZP}, publisherplace = {Knin} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Glavan, Petar}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {Dalmatian pancetta, Protected Geographical Indication, PGI}, title = {Dalmatian pancetta - a protected geographical indication}, keyword = {Dalmatian pancetta, Protected Geographical Indication, PGI}, publisherplace = {Knin} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font