Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1189851

Dalmatinska janjetina - izvorni proizvod Dalmacije


Rakić, Marko
Dalmatinska janjetina - izvorni proizvod Dalmacije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Knin


CROSBI ID: 1189851 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dalmatinska janjetina - izvorni proizvod Dalmacije
(Dalmatian lamb - original product of Dalmatia)

Autori
Rakić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Mjesto
Knin

Datum
18.07

Godina
2017

Stranica
34

Mentor
Krvavica, Marina

Ključne riječi
Dalmatinska pramenka ; dalmatinska janjetina ; zaštićena oznaka izvornosti ; ZOI
(Dalmatinska pramenka ; Dalmatian lamb ; Protected Designation of Origin ; PDO)

Sažetak
Dalmatinska janjetina je meso janjadi hrvatske izvorne pasmine ovaca, dalmatinske pramenke, ojanjene, uzgojene i zaklane isključivo u zemljopisnom području definiranom u specifikaciji proizvoda, koja se kolju u dobi od 70 do 130 dana kada dostižu tjelesnu masu od 15-28 kg. Na tržište se stavlja isključivo svježa, u obliku cijelog trupa s glavom, bubrezima i bubrežnim lojem, sa ili bez testisa, sa ili bez iznutrica. Topli trup janjeta dalmatinske pramenke s glavom, najkasnije 1 sat nakon klanja, mase je 8 do 14 kg, svijetlo- ružičaste boje mišićnog tkiva, klase prekrivenosti masnim tkivom bijele boje 2 ili 3, odnosno pripada klasi B i C laganih janjećih trupova, a duljina trupa iznosi od 50 do 80 cm. Dalmatinska janjetina se konzumira isključivo toplinski obrađena, a meso je nježne strukture, sočno, mekano i topljivo u ustima te specifične blage i ugodne arome i okusa, bez izraženog mirisa po ovčetini. Navedene karakteristike dalmatinske janjetine rezultat su pasminskih odlika, ovčarske tradicije, proizvodne namjene i navika potrošača, a osobito specifičnog načina uzgoja ovaca i janjadi, ispašom na oskudnim dalmatinskim pašnjacima koje odlikuje vrlo skromna količina paše, ali ujedno i vrlo veliki broj različitih biljnih vrsta (oko 3.500 biljnih vrsta od kojih čak 7% endema i stenoendema), među kojima prednjače brojne vrste niske prehrambene vrijednosti (dvosupnice), ali bogate aromatskim i antioksidativnim spojevima, koji značajno utječu na prepoznatljivu aromu i okus dalmatinske janjetine. Oskudni pašnjaci primoravaju ovce i janjad da dnevno prelaze znatne udaljenosti u potrazi za hranom, što dodatno utječe na kvalitetu janjećeg mesa koje je stoga nešto tamnije boje (svijetlo-ružičasta do ružičasta) i s manjim udjelom masti (<4%). Dodatno, oskudna ispaša ima za posljedicu sporiji rast janjadi i slabije razvijen probavni sustav, te je klaonički randman janjadi dalmatinske pramenke u pravilu znatno veći (>45%) od kontinentalne janjadi. Povijesni podatci nesporno dokazuju tisućljetnu tradiciju uzgoja i proizvodnje dalmatinske janjetine, osobito što se i u nazivu Dalmacije krije staroilirska riječ dalma ili delma, što znači ovca, a tradicionalni način pripreme janjadi pečenjem na ražnju star je vjerojatno 8.000 godina. Stoga je dalmatinska janjetina nesporno izvorni prehrambeni proizvod Dalmacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Marina Krvavica (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Rakić, Marko
Dalmatinska janjetina - izvorni proizvod Dalmacije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Knin
Rakić, M. (2017) 'Dalmatinska janjetina - izvorni proizvod Dalmacije', diplomski rad, preddiplomski, Knin.
@phdthesis{phdthesis, author = {Raki\'{c}, Marko}, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {Dalmatinska pramenka, dalmatinska janjetina, za\v{s}ti\'{c}ena oznaka izvornosti, ZOI}, title = {Dalmatinska janjetina - izvorni proizvod Dalmacije}, keyword = {Dalmatinska pramenka, dalmatinska janjetina, za\v{s}ti\'{c}ena oznaka izvornosti, ZOI}, publisherplace = {Knin} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Raki\'{c}, Marko}, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {Dalmatinska pramenka, Dalmatian lamb, Protected Designation of Origin, PDO}, title = {Dalmatian lamb - original product of Dalmatia}, keyword = {Dalmatinska pramenka, Dalmatian lamb, Protected Designation of Origin, PDO}, publisherplace = {Knin} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font