Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1189830

Fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete mlijeka


Tarle, Ana
Fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete mlijeka, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Knin


CROSBI ID: 1189830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete mlijeka
(Physico-chemical indicators of milk quality)

Autori
Tarle, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Mjesto
Knin

Datum
29.10

Godina
2014

Stranica
38

Mentor
Krvavica, Marina

Ključne riječi
fizikalno-kemijska svojstva mlijeka ; kvaliteta mlijeka
(physico-chemical properties of milk ; Milk quality)

Sažetak
Mlijeko je prva hrana koju konzumiraju svi sisavci jer im daje sve neophodne tvari za brz razvoj. Dugo vremena je pojam mlijeka korišten i kao simbol nečeg dobrog. Tijekom povijesti pojavljuju se i drugi načini korištenja mlijeka, prije svega kao sirovine za dobivanje različitih napitaka na bazi fermentiranog mlijeka ili pak sireva. Mlijeko se čak pojavljuje i u ulozi kozmetičkog sredstva već u antici. Kako bi se mlijeko moglo što bolje iskoristiti bitna je njegova kvaliteta koju je moguće odrediti pomoću različitih procedura ispitivanja mlijeka koje su zakonskim odredbama točno propisane i unificirane. Pri tome bitnu ulogu ima i uzimanje uzoraka, transport i oprema laboratorija. Ispitivanje započinje određivanjem stupnja nečistoće mlijeka te organoleptičkim pregledom koji je sve rijeđi jer se pojavljuju uređaji koji znatno ubrzavaju, do nedavno spore, kemijske i fizikalne analize mlijeka. Fizikalne vrijednosti mlijeka koje se kontroliraju su točka ledišta, viskoznost i gustoća pri čemu ovi podaci indirektno ukazuju na kvalitetu mlijeka. Određivanje kiselosti mlijeka moguće je provesti na više načina. Posebno je važno odrediti udio masti, proteina i laktoze u mlijeku jer se radi o sastojcima koji su bitni u dobivanju brojnih proizvoda kao što su npr. dodaci u prehrani sportaša i sl. Uz fizikalne i kemijske pregled mlijeka bitno je provoditi i ispitivanje mikrobiološke kontrole mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Marina Krvavica (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Tarle, Ana
Fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete mlijeka, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Knin
Tarle, A. (2014) 'Fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Knin.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tarle, Ana}, year = {2014}, pages = {38}, keywords = {fizikalno-kemijska svojstva mlijeka, kvaliteta mlijeka}, title = {Fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete mlijeka}, keyword = {fizikalno-kemijska svojstva mlijeka, kvaliteta mlijeka}, publisherplace = {Knin} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tarle, Ana}, year = {2014}, pages = {38}, keywords = {physico-chemical properties of milk, Milk quality}, title = {Physico-chemical indicators of milk quality}, keyword = {physico-chemical properties of milk, Milk quality}, publisherplace = {Knin} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font