Pregled bibliografske jedinice broj: 1189830
Fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete mlijeka
Fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete mlijeka, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Knin
CROSBI ID: 1189830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijski pokazatelji kvalitete mlijeka
(Physico-chemical indicators of milk quality)
Autori
Tarle, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Knin
Datum
29.10
Godina
2014
Stranica
38
Mentor
Krvavica, Marina
Ključne riječi
fizikalno-kemijska svojstva mlijeka ; kvaliteta mlijeka
(physico-chemical properties of milk ; Milk quality)
Sažetak
Mlijeko je prva hrana koju konzumiraju svi sisavci jer im daje sve neophodne tvari za brz razvoj. Dugo vremena je pojam mlijeka korišten i kao simbol nečeg dobrog. Tijekom povijesti pojavljuju se i drugi načini korištenja mlijeka, prije svega kao sirovine za dobivanje različitih napitaka na bazi fermentiranog mlijeka ili pak sireva. Mlijeko se čak pojavljuje i u ulozi kozmetičkog sredstva već u antici. Kako bi se mlijeko moglo što bolje iskoristiti bitna je njegova kvaliteta koju je moguće odrediti pomoću različitih procedura ispitivanja mlijeka koje su zakonskim odredbama točno propisane i unificirane. Pri tome bitnu ulogu ima i uzimanje uzoraka, transport i oprema laboratorija. Ispitivanje započinje određivanjem stupnja nečistoće mlijeka te organoleptičkim pregledom koji je sve rijeđi jer se pojavljuju uređaji koji znatno ubrzavaju, do nedavno spore, kemijske i fizikalne analize mlijeka. Fizikalne vrijednosti mlijeka koje se kontroliraju su točka ledišta, viskoznost i gustoća pri čemu ovi podaci indirektno ukazuju na kvalitetu mlijeka. Određivanje kiselosti mlijeka moguće je provesti na više načina. Posebno je važno odrediti udio masti, proteina i laktoze u mlijeku jer se radi o sastojcima koji su bitni u dobivanju brojnih proizvoda kao što su npr. dodaci u prehrani sportaša i sl. Uz fizikalne i kemijske pregled mlijeka bitno je provoditi i ispitivanje mikrobiološke kontrole mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija