Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1189779

Hlapljive tvari pršuta u različitim periodima zrenja


Cvitković, Irena
Hlapljive tvari pršuta u različitim periodima zrenja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Knin


CROSBI ID: 1189779 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hlapljive tvari pršuta u različitim periodima zrenja
(Volatile substances of prosciutto in different ripening periods)

Autori
Cvitković, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Mjesto
Knin

Datum
27.11

Godina
2009

Stranica
35

Mentor
Krvavica, Marina

Ključne riječi
pršut ; hlapive tvari
(dry-cured ham ; volatile components)

Sažetak
S ciljem da se utvrdi u kojoj mjeri produljenje faze zrenja od 4 mjeseca utječe na sastav hlapljivih spojeva istarskog pršuta, 20 svinjskih butova (švedski landras) obrađeni su i podvrgnuti procesu prerade na tradicionalan istarski način. Uzorci za analizu hlapljivih tvari uzeti su nakon 10 i 14 mjeseci preradbenog procesa (2 grupe od po 10 pršuta). Kod pripreme uzoraka za analizu hlapljivh tvari korištena je tehnika mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (SPME - solid phase microextraction), a određivanje udjela hlapljivih sastojaka u uzorcima provedeno je primjenom instrumentalne metode GC-MS. Od ukupno 40 izoliranih hlapljivih spojeva, kod pršuta dobi 10 mjeseci identificirano je 38, (95, 2% od ukupne količine izoliranih spojeva), a kod pršuta dobi 14 mjeseci 29 spojeva (96, 37% od ukupne količine izoliranih spojeva). Kod pršuta dobi 10 mjeseci identificirano je 11 spojeva kojih nije bilo u pršuta dobi 14 mjeseci (2-hidroksipropan kiselina, butanal, 3-metilbutanal, 1-heksanol, 2-propil-1- heptanol, 1-kloro-3-metilbutan, heksan, 2, 3, 5- trimetildekan, n-dekan, bicikloheks-2-en i α- pinen), a kod pršuta dobi 14 mjeseci 2 spoja (butan kiselina i non-2-en-1-ol). Najzastupljenija grupa spojeva kod obje grupe pršuta su aldehidi (43, 60% vs. 41, 76%), a slijede alkoholi i karboksilne kiseline. Sve tri ove grupe spojeva su zastupljenije kod pršuta dobi 10 mjeseci (83, 5% vs. 87, 72%), ali razlike nisu statistički značajne. Najzastupljeniji hlapljivi spoj kod obje grupe pršuta je aldehid, 4-hidroksi-3- metilbutanal. Nađena je veća vrijednost ovog spoja kod pršuta dobi 10 mjeseci, ali razlika nije statistički značajna. Iz provedenog istraživanja može se zaključiti da je produžen period zrenja utjecao na sastav hlapljivih spojeva pršuta, a za veći broj spojeva utvrđena razlika bila je statistički značajna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Marina Krvavica (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cvitković, Irena
Hlapljive tvari pršuta u različitim periodima zrenja, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Knin
Cvitković, I. (2009) 'Hlapljive tvari pršuta u različitim periodima zrenja', diplomski rad, preddiplomski, Knin.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvitkovi\'{c}, Irena}, year = {2009}, pages = {35}, keywords = {pr\v{s}ut, hlapive tvari}, title = {Hlapljive tvari pr\v{s}uta u razli\v{c}itim periodima zrenja}, keyword = {pr\v{s}ut, hlapive tvari}, publisherplace = {Knin} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvitkovi\'{c}, Irena}, year = {2009}, pages = {35}, keywords = {dry-cured ham, volatile components}, title = {Volatile substances of prosciutto in different ripening periods}, keyword = {dry-cured ham, volatile components}, publisherplace = {Knin} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font