Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1189227

Dalmatinska janjetina, oznaka izvornosti, specifikacija


Krvavica, Marina
Dalmatinska janjetina, oznaka izvornosti, specifikacija, 2022. (ostalo).


CROSBI ID: 1189227 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dalmatinska janjetina, oznaka izvornosti, specifikacija
(Dalmatian lamb, Protected Designation of Origin, Specification)

Autori
Krvavica, Marina

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo

Godina
2022

Ključne riječi
dalmatinska janjetina, oznaka izvornosti, ZOI, specifikacija
(Dalmatian lamb, Protected Designation of Origin, PDO, Specification)

Sažetak
„Dalmatinska janjetina“ je meso janjadi hrvatske izvorne pasmine ovaca dalmatinske pramenke, ojanjene, uzgojene i zaklane isključivo na području iz točke 3. ove Specifikacije, koja se kolju u dobi od 70 do 130 dana kada dostižu tjelesnu masu od 15 do 28 kg. Trup janjeta dalmatinske pramenke s glavom, bubrezima i bubrežnim lojem, sa ili bez testisa duljine je do 80 cm i mase od 8 do 14 kg, svijetlo-ružičaste do ružičaste boje mišićnog tkiva, slabe do srednje prekrivenosti čvrstim masnim tkivom (stupanj 2 ili 3) bijele boje s unutarnje i vanjske strane trupa. Masno tkivo u tankom sloju ravnomjerno prekriva trup, pri čemu se u predjelu trbušine i rebara izdvaja vidljiva svjetlo-ružičasta široka fibrozna opna - aponeuroza, a prekrivenost bubrega lojem nije potpuna, odnosno bubrezi su većim ili manjim dijelom vidljivi ispod naslaga loja. Randman toplog trupa janjadi dalmatinske pramenke nije manji od 45%, a meso dugog leđnog mišića „Dalmatinske janjetine“ sadrži manje od 4% masti i najmanje 5 različitih hlapivih, organskih, kemijskih spojeva iz grupe terpenskih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Napomena
Specifikacija proizvoda "Dalmatinaka janjetina"
izrađena je u postupku registracije zaštićene oznake
izvornosti (ZOI) sukladno propisanoj proceduri
nadležnog Ministarstva poljoprivrede



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Marina Krvavica (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

poljoprivreda.gov.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Krvavica, Marina
Dalmatinska janjetina, oznaka izvornosti, specifikacija, 2022. (ostalo).
Krvavica, M. (2022) Dalmatinska janjetina, oznaka izvornosti, specifikacija.. Ostalo.
@unknown{unknown, author = {Krvavica, Marina}, year = {2022}, keywords = {dalmatinska janjetina, oznaka izvornosti, ZOI, specifikacija}, title = {Dalmatinska janjetina, oznaka izvornosti, specifikacija}, keyword = {dalmatinska janjetina, oznaka izvornosti, ZOI, specifikacija} }
@unknown{unknown, author = {Krvavica, Marina}, year = {2022}, keywords = {Dalmatian lamb, Protected Designation of Origin, PDO, Specification}, title = {Dalmatian lamb, Protected Designation of Origin, Specification}, keyword = {Dalmatian lamb, Protected Designation of Origin, PDO, Specification} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font