Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1187989

Potencijal primjene umjetne inteligencije u proizvodnji hrane


Živković, Ksenija
Potencijal primjene umjetne inteligencije u proizvodnji hrane, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1187989 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal primjene umjetne inteligencije u proizvodnji hrane
(The Potential for the Application of Artificial Intelligence in Food Production)

Autori
Živković, Ksenija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
25.03

Godina
2022

Stranica
40

Mentor
Lukinac, Jasmina

Ključne riječi
umjetna inteligencija ; klasične metode umjetne inteligencije ; moderne metode umjetne inteligencije ; hrana ; prehrambena industrija
(artificial intelligence ; classical methods of artificial intelligence ; modern methods of artificial intelligence ; food ; food industry)

Sažetak
Rad obuhvaća određene aspekte umjetne inteligencije koja je danas sve prisutnija u raznim područjima društva i usluga. Područje umjetne inteligencije je interdisciplinarno te uključuje računalne znanosti, matematiku, psihologiju, lingvistiku, neuroznanost, kao i specijalizirane znanosti poput umjetne psihologije. U ovom radu opisane su klasične i moderne metode kojima se ostvaruje umjetna inteligencija te pozitivne strane primjene umjetne inteligencije u proizvodnji hrane, poput skraćivanja vremena proizvodnog procesa, štednja resursa, poboljšanje higijene proizvodnih mjesta i opreme, manje zagađivanje okoliša. Današnje društvo generira sve veće potrebe za uslugama što rezultira sve većom potrebom za moderniziranjem i razvojem umjetne inteligencije u raznima područjima, a tako i prehrambenoj industriji. U ovom radu predstavljen je i suvremeni pristup i komercijalna primjena najnovijih rješenja ove tehnologije poput zaštite masline od bolesti i štetnika te su opisane vertikalne farme kao jedan od suvremenih rješenja pomoću kojeg bi se mogao prehraniti puno veći postotak ljudi. Navedeni su moderni pristupi i tehnologije koje su nam dostupne danas te koje bi prehrambenoj industriji uvelike mogli pomoći u daljnjem i boljem razvoju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jasmina Lukinac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Živković, Ksenija
Potencijal primjene umjetne inteligencije u proizvodnji hrane, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Živković, K. (2022) 'Potencijal primjene umjetne inteligencije u proizvodnji hrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ivkovi\'{c}, Ksenija}, year = {2022}, pages = {40}, keywords = {umjetna inteligencija, klasi\v{c}ne metode umjetne inteligencije, moderne metode umjetne inteligencije, hrana, prehrambena industrija}, title = {Potencijal primjene umjetne inteligencije u proizvodnji hrane}, keyword = {umjetna inteligencija, klasi\v{c}ne metode umjetne inteligencije, moderne metode umjetne inteligencije, hrana, prehrambena industrija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ivkovi\'{c}, Ksenija}, year = {2022}, pages = {40}, keywords = {artificial intelligence, classical methods of artificial intelligence, modern methods of artificial intelligence, food, food industry}, title = {The Potential for the Application of Artificial Intelligence in Food Production}, keyword = {artificial intelligence, classical methods of artificial intelligence, modern methods of artificial intelligence, food, food industry}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font