Pregled bibliografske jedinice broj: 1187989
Potencijal primjene umjetne inteligencije u proizvodnji hrane
Potencijal primjene umjetne inteligencije u proizvodnji hrane, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1187989 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal primjene umjetne inteligencije u
proizvodnji hrane
(The Potential for the Application of Artificial
Intelligence in Food Production)
Autori
Živković, Ksenija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
25.03
Godina
2022
Stranica
40
Mentor
Lukinac, Jasmina
Ključne riječi
umjetna inteligencija ; klasične metode umjetne inteligencije ; moderne metode umjetne inteligencije ; hrana ; prehrambena industrija
(artificial intelligence ; classical methods of artificial intelligence ; modern methods of artificial intelligence ; food ; food industry)
Sažetak
Rad obuhvaća određene aspekte umjetne inteligencije koja je danas sve prisutnija u raznim područjima društva i usluga. Područje umjetne inteligencije je interdisciplinarno te uključuje računalne znanosti, matematiku, psihologiju, lingvistiku, neuroznanost, kao i specijalizirane znanosti poput umjetne psihologije. U ovom radu opisane su klasične i moderne metode kojima se ostvaruje umjetna inteligencija te pozitivne strane primjene umjetne inteligencije u proizvodnji hrane, poput skraćivanja vremena proizvodnog procesa, štednja resursa, poboljšanje higijene proizvodnih mjesta i opreme, manje zagađivanje okoliša. Današnje društvo generira sve veće potrebe za uslugama što rezultira sve većom potrebom za moderniziranjem i razvojem umjetne inteligencije u raznima područjima, a tako i prehrambenoj industriji. U ovom radu predstavljen je i suvremeni pristup i komercijalna primjena najnovijih rješenja ove tehnologije poput zaštite masline od bolesti i štetnika te su opisane vertikalne farme kao jedan od suvremenih rješenja pomoću kojeg bi se mogao prehraniti puno veći postotak ljudi. Navedeni su moderni pristupi i tehnologije koje su nam dostupne danas te koje bi prehrambenoj industriji uvelike mogli pomoći u daljnjem i boljem razvoju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija