Pregled bibliografske jedinice broj: 1187920
Potencijal soje u prehrambenoj industriji
Potencijal soje u prehrambenoj industriji, 2022. (popularni rad).
CROSBI ID: 1187920 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal soje u prehrambenoj industriji
(Soybean potential in the food industry)
Autori
Matoša Kočar, Maja ; Sudarić, Aleksandra ; Duvnjak, Tomislav
Izvornik
Doseg
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2022
Ključne riječi
soja, kakvoća zrna, ulje, bjelančevine, nutraceutici
(soybean, grain quality, oil, proteins, nutraceuticals)
Sažetak
Sojino zrno kao jedan od vodećih biljnih izvora ulja i bjelančevina ima značajno mjesto u prehrambenoj industriji. Neprekidnim se znanstvenim i tehnološkim napretkom povećava njegova raznovrsnost upotrebe pa tako danas sojino zrno postaje važan izvor nutraceutika neophodnih u proizvodnji funkcionalne hrane. Sojini nutraceutici imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje ljudi i životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek