Pregled bibliografske jedinice broj: 1187733
Utjecaj inokulanta na proizvodnju kiselina u silaži talijanskog ljulja u prvim danima siliranja
Utjecaj inokulanta na proizvodnju kiselina u silaži talijanskog ljulja u prvim danima siliranja, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1187733 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj inokulanta na proizvodnju kiselina u silaži
talijanskog ljulja u prvim danima siliranja
(The effect of inoculant application on acid
production in the first days of italian ryegrass
silage production)
Autori
Rožić, Doroteja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
33
Mentor
Duvnjak, Marija
Ključne riječi
silaža ; talijanski ljulj ; inokulant ; mliječna kiselina ; HMK
(silage ; italian ryegrass ; incoulant ; lactic acid ; VFA)
Sažetak
Silaža talijanskog ljulja često se koristi u hranidbi preživača, naročito u hranidbi krava koje su u laktaciji. Kako bi se sačuvala kvaliteta silaže i spriječili gubici, silaži se daju inokulanti. Cilj ovog rada je istražiti utjecaj tretmana (inokulanta) i vremena te njihove interakcije na proizvodnju mliječne kiseline, hlapljivih masnih kiselina i etanola. Osim toga, istražuje se razlika u proizvodnji tih spojeva između kontrolne i inokulirane silaže. Iz tog razloga je masa podijeljena u dvije skupine, jedna sa inokulantom, druga bez. Istraživanje se provodilo na silažama u 4 vremenske točke (1., 3., 5. i 10. dan), a po svakom tretmanu pripremljeno je 20 vakuum vrećica. Uz određivanje proizvodnje kiselina i etanola, provodilo se određivanje suhe tvari za 3. i 10. točku. Na temelju rezultata istraživanja utvrđeno je da glavni signifikantni učinak na proizvodnju mliječne, octene i propionske kiseline te etanola imalo je vrijeme (<0.001). Tretman i interakcija vremena i tretmana imali su signifikantni učinak (<0.001), ali samo kod mliječne, octene i propionske kiseline. Rezultati rada ukazuju da vrijeme siliranja ima utjecaja na proizvodnju svih kiselina i etanola, dok dodavanje inokulanata te njegova interakcija s vremenom nisu imali utjecaja na proizvodnju izomaslačne kiseline i etanola. Međutim, u istraživanju razlike u proizvodnji kiselina i etanola, između inokuliranih i kontrolnih silaža, ukazano je da je inokulirana silaža imala veću proizvodnju mliječne i maslačne kiseline od kontrolne silaže, dok je kontrolna imala veću proizvodnju octene i propionske kiseline te etanola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)