Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1187116

Nove tehnologije u proizvodnji mesa: meso proizvedeno iz matičnih stanica domaćih životinja


Raič, Petar
Nove tehnologije u proizvodnji mesa: meso proizvedeno iz matičnih stanica domaćih životinja, 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1187116 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nove tehnologije u proizvodnji mesa: meso proizvedeno iz matičnih stanica domaćih životinja
(New technologies in meat production: meat produced from livestock stem cells)

Autori
Raič, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
04.02

Godina
2022

Stranica
66

Mentor
Djurkin Kušec, Ivona

Ključne riječi
meso ; matične stanice ; stanični inžinjering
(meat ; stem cells ; cellullar agriculture)

Sažetak
U posljednjih 30 godina zbog rasta populacije, produljenja životnog vijeka, ali i promjena u prehrambenim navikama stanovništva proizvodnja mesa se udvostručila, a pretpostavlja se da će do 2050. ta brojka doseći 570 milijuna tona. Sve veću potražnju za mesom neće biti moguće zadovoljiti konvencionalnom proizvodnjom kakvu poznajemo danas, najvećim dijelom zbog velikog udjela obradivih površina koju zauzimaju domaće životinje za proizvodnju mesa, no također i zbog stakleničkih plinova, kojeg su i glavni proizvođači, a koji bi se trebali smanjiti u cilju usporavanja klimatskih promjena koje uzrokuju. Kao jedna od alternativa konvencionalnoj proizvodnji mesa predlaže se i proizvodnja mesa iz matičnih stanica domaćih životinja. Ovakva proizvodnja mesa nudi brojne prednosti u odnosu na konvencionalnu, a to se prije svega odnosi na dobrobit životinja i održivost proizvodnje, no isto tako za nju i dalje postoje brojna pitanja, izazovi i nedostaci, koje tek treba premostiti. U diplomskom radu definirana je proizvodnja mesa iz matičnih stanica, te su opisane tehnologije i postupci koji se pri tome koriste, kao i najnovija postignuća u novoj vrsti poljoprivrede nazvanoj "stanični inženjering". Za prikupljanje informacija korištena je relevantna literatura, članci i internetski podaci, a korištene metode su deskripcije, sinteze, dedukcije i analize.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivona Djurkin Kušec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Raič, Petar
Nove tehnologije u proizvodnji mesa: meso proizvedeno iz matičnih stanica domaćih životinja, 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Raič, P. (2022) 'Nove tehnologije u proizvodnji mesa: meso proizvedeno iz matičnih stanica domaćih životinja', diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rai\v{c}, Petar}, year = {2022}, pages = {66}, keywords = {meso, mati\v{c}ne stanice, stani\v{c}ni in\v{z}injering}, title = {Nove tehnologije u proizvodnji mesa: meso proizvedeno iz mati\v{c}nih stanica doma\'{c}ih \v{z}ivotinja}, keyword = {meso, mati\v{c}ne stanice, stani\v{c}ni in\v{z}injering}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rai\v{c}, Petar}, year = {2022}, pages = {66}, keywords = {meat, stem cells, cellullar agriculture}, title = {New technologies in meat production: meat produced from livestock stem cells}, keyword = {meat, stem cells, cellullar agriculture}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font