Pregled bibliografske jedinice broj: 1187110
Utjecaj načina lova na kakvoću mesa divljih svinja
Utjecaj načina lova na kakvoću mesa divljih svinja, 2021., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1187110 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina lova na kakvoću mesa divljih svinja
(Influence of hunting method on meat quality of wild
boar)
Autori
Doner, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
39
Mentor
Djurkin Kušec, Ivona
Ključne riječi
kakvoća mesa, divlja svinja, način lova, stres
(meat quality, wild boar, hunting method, stress)
Sažetak
Divlja se svinja oduvijek lovi radi mesa, koje se smatra ne samo nutritivno bogatim, već i s vrlo poţeljnim ostalim parametrima kakvoće mesa. Tijekom stoljeća lova na divlju svinju ustalile su se dvije vrste lova, a to su lov prigonom i lov s čeke. Lov prigonom obavlja se s psima, što za ţivotinju koja je lovljena predstavlja puno veći stres, nego u slučaju lova s čeke, kada biva odstrijeljena bez prethodne potjere. Stoga je cilj ovoga rada bilo istraţiti razlike u tehnološkoj kakvoći mesa divljih svinja ulovljenih prigonom i lovom s čeke. U tu svrhu izuzeti su uzorci mesa 21 odrasle jedinke usmrćene lovom prigonom te lovom s čeke. Nakon iskrvarenja i evisceracije te skidanja koţe, u lovištu i laboratoriju utvrĎene su mjere polovice i kakvoće mesa. Način lova utjecao je na otpuštanje mesnog soka, kalo kuhanja i njeţnost mesa, dok su izmeĎu spolova utvrĎene statistički značajne razlike u pH vrijednosti, boji te instrumentalnoj njeţnosti, indicirajući da veći utjecaj na parametre kakvoće mesa ima spol, a ne način lova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(mentor)