Pregled bibliografske jedinice broj: 1186627
Porezni tretman donirane hrane u odabranim državama članicama Europske Unije
Porezni tretman donirane hrane u odabranim državama članicama Europske Unije // Hrana i zajednica / Vretenar, Nenad ; Murić, Ema (ur.).
Rijeka: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2022. str. 203-217
CROSBI ID: 1186627 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Porezni tretman donirane hrane u odabranim državama
članicama Europske Unije
(Tax treatment of donated food in selected EU Member
States)
Autori
Grdinić, Maja ; Baćan, Ena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Hrana i zajednica
Urednik/ci
Vretenar, Nenad ; Murić, Ema
Izdavač
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Grad
Rijeka
Godina
2022
Raspon stranica
203-217
ISBN
978-953-7813-68-0
Ključne riječi
bacanje hrane, doniranje, EU, hrana, porezni poticaji
(food waste, donation, EU, food, tax incentives)
Sažetak
Ovaj rad prikazuje komparativnu analizu poreznog tretmana donirane hrane u trinaest odabranih država članica Europske unije. U EU ne postoji zajednički sustav PDV-a na doniranu hranu, no u 2017. godini donesene su Smjernice za lakše provođenje doniranja hrane na razini EU. Navedenim Smjernicama obuhvaćeni su savjeti, prijedlozi i upute prilikom uređivanja nacionalnih sustava za donaciju hrane. Važno je da se primjenom Smjernica poštuju propisi u skladu s pravilima EU te da su zdravlje i sigurnost potrebitih, tj. primatelja donacija postavljeni kao prioritet. Smjernice upućuju države članice na koji način doniranje osloboditi plaćanja PDV-a. Uz oslobađanje plaćanja PDV-a, smjernice objedinjuju korisnost poreznih olakšica, osobito u poticanju proizvodnog sektora na doniranje hrane. Problem koji istražuje ovaj rad različitost je primjene poreznih pravila u kontekstu donirane hrane unutar fiskalnih sustava država članica EU i utvrđivanje potrebe za zajedničkim poreznim sustavom donirane hrane. Različitost poreznih sustava dovodi do nedostatka koordinacije i harmonizacije prilikom doniranja te nailaženja na poteškoće u razumijevanju regulatornog okvira EU u pitanjima sigurnosti, higijene i oporezivanja donirane hrane. Ujedno, problem stvaraju velike količine bačene hrane koje se stvaraju na razini EU. Svrha je rada utvrditi primjere dobre prakse porezne politike doniranja hrane odabranih država članica EU te nužnost uvođenja zajedničke porezne politike doniranja hrane. Cilj je provedenog istraživanja prikazati kako funkcioniraju sustavi doniranja hrane u odabranim državama članicama EU i istražiti učinkovitost primjene takvih sustava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija