Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1186471

Utjecaj procesa sušenja na antioksidacijsku aktivnost bundeve


Petra Ligutić
Utjecaj procesa sušenja na antioksidacijsku aktivnost bundeve, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1186471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesa sušenja na antioksidacijsku aktivnost bundeve
(Influence of drying process on antioxidant activity of pumpkin)

Autori
Petra Ligutić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2021

Stranica
35

Mentor
Badanjak Sabolović, Marija

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost, bundeva, karotenoidi, polifenoli, sušenje
(antioxidant activity, carotenoids, drying, polyphenols, pumpkin)

Sažetak
Zbog bogatog nutritivnog sastava, niske kalorijske vrijednosti i povoljnog učinka na zdravlje čovjeka bundeva se smatra funkcionalnom hranom. Obiluje polifenolnim spojevima i karotenoidima kojima je dokazano antioksidacijsko djelovanje. Za konzerviranje i produljenje trajnosti bundeve često se koristi sušenje, najstarija metoda konzerviranja hrane. Sušenje može značajno utjecati na nutritivni sastav, a posebno na antioksidacijsku aktivnost namirnice. Cilj ovog završnog rada je prema rezultatima do sada objavljenih znanstvenih radova prikazati utjecaj pojedinih procesa sušenja na antioksidacijsku aktivnost bundeve. Najčešće korišteni procesi sušenja bundeve su konvekcijsko, mikrovalno, osmotsko i sušenje zamrzavanjem, a često se koristi i kombinacija navedenih procesa. Rezultati ukazuju da je uz izbor odgovarajućeg procesa, kao i uvjeta sušenja, moguće zadržati antioksidacijska svojstva bundeve nakon sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-9750 - Hibridno sušenje i valorizacija biljnog prehrambenog otpada i nusproizvoda (HYDRYBY) (Brnčić, Mladen, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Badanjak Sabolović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Petra Ligutić
Utjecaj procesa sušenja na antioksidacijsku aktivnost bundeve, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Petra Ligutić (2021) 'Utjecaj procesa sušenja na antioksidacijsku aktivnost bundeve', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, bundeva, karotenoidi, polifenoli, su\v{s}enje}, title = {Utjecaj procesa su\v{s}enja na antioksidacijsku aktivnost bundeve}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, bundeva, karotenoidi, polifenoli, su\v{s}enje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {antioxidant activity, carotenoids, drying, polyphenols, pumpkin}, title = {Influence of drying process on antioxidant activity of pumpkin}, keyword = {antioxidant activity, carotenoids, drying, polyphenols, pumpkin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font