Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1185807

Prehrambeni izvori proteina - namirnice animalnog i biljnog podrijetla te dodaci prehrani


Majdančić, Maja
Prehrambeni izvori proteina - namirnice animalnog i biljnog podrijetla te dodaci prehrani, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1185807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambeni izvori proteina - namirnice animalnog i biljnog podrijetla te dodaci prehrani
(Dietary Sources of Proteins - Foods of Animal and Plant origin and Dietary Supplements)

Autori
Majdančić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
23.09

Godina
2019

Stranica
31

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
proteini ; aminokiselinksi sastav ; animalni proteini ; biljni proteini ; proteinski dodaci prehrani
(proteins ; amino acid composition ; animal-based proteins ; plant-based proteins ; protein dietary supplements)

Sažetak
Proteini su važni sastojci hrane jer su potrebni za rast i razvoj različitih tkiva u ljudskom organizmu. Konzumacijom odgovarajuće količine proteina, animalnog ili biljnog podrijetla, organizmu je osigurano nesmetano funkcioniranje. Namirnice animalnog podrijetla karakteriziraju proteini u čijem su sastavu zastupljene sve aminokiseline potrebite za rast i obnovu ljudskih tkiva te se unosom takve hrane u organizam u dostatnoj količini potreba za proteinima zadovoljava na najadekvatniji način. Proteinske namirnice biljnog podrijetla ili nemaju sve aminokiseline ili neku d njih sadrže u nedostatnoj količini pa je kombinacija odgovarajućih namirnica (npr. žitarice i mahunarke) nužno kako bi se dobila dobra zamjena za proteine animalnog podrijetla. Cilj ovog završnog rada je dati pregled različitih namirnica izvora proteina te istaknuti prednosti i nedostatke svake od njih kao i dati preporuke za njihovo komplementiranje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Majdančić, Maja
Prehrambeni izvori proteina - namirnice animalnog i biljnog podrijetla te dodaci prehrani, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Majdančić, M. (2019) 'Prehrambeni izvori proteina - namirnice animalnog i biljnog podrijetla te dodaci prehrani', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Majdan\v{c}i\'{c}, Maja}, year = {2019}, pages = {31}, keywords = {proteini, aminokiselinksi sastav, animalni proteini, biljni proteini, proteinski dodaci prehrani}, title = {Prehrambeni izvori proteina - namirnice animalnog i biljnog podrijetla te dodaci prehrani}, keyword = {proteini, aminokiselinksi sastav, animalni proteini, biljni proteini, proteinski dodaci prehrani}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Majdan\v{c}i\'{c}, Maja}, year = {2019}, pages = {31}, keywords = {proteins, amino acid composition, animal-based proteins, plant-based proteins, protein dietary supplements}, title = {Dietary Sources of Proteins - Foods of Animal and Plant origin and Dietary Supplements}, keyword = {proteins, amino acid composition, animal-based proteins, plant-based proteins, protein dietary supplements}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font