Pregled bibliografske jedinice broj: 1185807
Prehrambeni izvori proteina - namirnice animalnog i biljnog podrijetla te dodaci prehrani
Prehrambeni izvori proteina - namirnice animalnog i biljnog podrijetla te dodaci prehrani, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1185807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambeni izvori proteina - namirnice animalnog i
biljnog podrijetla te dodaci prehrani
(Dietary Sources of Proteins - Foods of Animal and
Plant origin and Dietary Supplements)
Autori
Majdančić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2019
Stranica
31
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
proteini ; aminokiselinksi sastav ; animalni proteini ; biljni proteini ; proteinski dodaci prehrani
(proteins ; amino acid composition ; animal-based proteins ; plant-based proteins ; protein dietary supplements)
Sažetak
Proteini su važni sastojci hrane jer su potrebni za rast i razvoj različitih tkiva u ljudskom organizmu. Konzumacijom odgovarajuće količine proteina, animalnog ili biljnog podrijetla, organizmu je osigurano nesmetano funkcioniranje. Namirnice animalnog podrijetla karakteriziraju proteini u čijem su sastavu zastupljene sve aminokiseline potrebite za rast i obnovu ljudskih tkiva te se unosom takve hrane u organizam u dostatnoj količini potreba za proteinima zadovoljava na najadekvatniji način. Proteinske namirnice biljnog podrijetla ili nemaju sve aminokiseline ili neku d njih sadrže u nedostatnoj količini pa je kombinacija odgovarajućih namirnica (npr. žitarice i mahunarke) nužno kako bi se dobila dobra zamjena za proteine animalnog podrijetla. Cilj ovog završnog rada je dati pregled različitih namirnica izvora proteina te istaknuti prednosti i nedostatke svake od njih kao i dati preporuke za njihovo komplementiranje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)