Pregled bibliografske jedinice broj: 1183996
Saharifikacija lignocelulozne biomase enzimskim koktelom iz T. lanuginosus
Saharifikacija lignocelulozne biomase enzimskim koktelom iz T. lanuginosus // XIV. susret mladih kemijskih inženjera - knjiga sažetaka / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 51-51 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1183996 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Saharifikacija lignocelulozne biomase enzimskim koktelom iz T. lanuginosus
(Saccharification of lignocellulosic biomass by enzyme cocktail from T. lanuginosus)
Autori
Kolarić, Marko ; Mamuzić, Davor ; Šibalić, Darijo ; Tišma, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XIV. susret mladih kemijskih inženjera - knjiga sažetaka
/ Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022, 51-51
Skup
XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.02.2022. - 25.02.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Thermomyces lanuginosus : koktel enzima ; lignocelulozna biomasa ; saharifikacija
(Thermomyces lanuginosus ; enzyme cocktail ; lignocellulosic biomass ; saccharification)
Sažetak
Thermomyces lanuginosus je termofilna gljiva koja tijekom uzgoja na lignoceluloznim supstratima proizvodi hidrolitičke enzime koji kataliziraju razgradnju hemiceluloze do jednostavnih šećera [1]. U ovom radu istraživana je mogućnost proizvodnje šećernog hidrolizata iz lignocelulozne sirovine primjenom nepročišćenog koktela enzima iz T. lanuginosus. U prvom dijelu istraživanja proveden je uzgoj T. lanuginosus na pljevici ječma na način da je 30 g supstrata (wH2O = 70 %) inokulirano s 5 micelijskih diskova kulture (Ø = 1 cm) te inkubirano pri 45 °C. Tijekom 9 dana fermentacije, svaka 24 sata uzorci su ekstrahirani u citratnom puferu (pH = 6 ; 0, 1 M) u svrhu proizvodnje enzimskog koktela koji sadrži enzime ksilanazu i β-glukozidazu. Maksimalne aktivnosti enzima ksilazana (3642 U cm-3, 30120 U gst-1) i β- glukozidaza (4, 5 U cm-3, 37 U gst-1) izmjerene su nakon osmog dana fermentacije. Proizvedeni koktel enzima korišten je u sljedećim eksperimentima. U drugom dijelu istraživanja proveden je šaržni eksperiment saharifikacije pljevice ječma s nepročišćenim enzimskim koktelom u trajanju od 18 sati (45 °C, 350 rpm). Nakon saharifikacije DNS metodom su izmjerene koncentracije reducirajućih šećera u hidrolizatu (189 mg gst-1). S obzirom da je nakon enzimske hidrolize došlo do povećanja koncentracije reducirajućih šećera za 13, 5 puta, ova istraživanja biti će temelj daljnjeg razvoja ekološki i ekonomski održivog procesa proizvodnje bioetanola iz lignoceluloznih sirovina. [1] S. Singh, A.M. Madlala, B.A. Prior, FEMS Microbiol. Rev. 27 (2003) 3–16.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek