Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1183996

Saharifikacija lignocelulozne biomase enzimskim koktelom iz T. lanuginosus


Kolarić, Marko; Mamuzić, Davor; Šibalić, Darijo; Tišma, Marina
Saharifikacija lignocelulozne biomase enzimskim koktelom iz T. lanuginosus // XIV. susret mladih kemijskih inženjera - knjiga sažetaka / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 51-51 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1183996 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Saharifikacija lignocelulozne biomase enzimskim koktelom iz T. lanuginosus
(Saccharification of lignocellulosic biomass by enzyme cocktail from T. lanuginosus)

Autori
Kolarić, Marko ; Mamuzić, Davor ; Šibalić, Darijo ; Tišma, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XIV. susret mladih kemijskih inženjera - knjiga sažetaka / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022, 51-51

Skup
XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.02.2022. - 25.02.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Thermomyces lanuginosus : koktel enzima ; lignocelulozna biomasa ; saharifikacija
(Thermomyces lanuginosus ; enzyme cocktail ; lignocellulosic biomass ; saccharification)

Sažetak
Thermomyces lanuginosus je termofilna gljiva koja tijekom uzgoja na lignoceluloznim supstratima proizvodi hidrolitičke enzime koji kataliziraju razgradnju hemiceluloze do jednostavnih šećera [1]. U ovom radu istraživana je mogućnost proizvodnje šećernog hidrolizata iz lignocelulozne sirovine primjenom nepročišćenog koktela enzima iz T. lanuginosus. U prvom dijelu istraživanja proveden je uzgoj T. lanuginosus na pljevici ječma na način da je 30 g supstrata (wH2O = 70 %) inokulirano s 5 micelijskih diskova kulture (Ø = 1 cm) te inkubirano pri 45 °C. Tijekom 9 dana fermentacije, svaka 24 sata uzorci su ekstrahirani u citratnom puferu (pH = 6 ; 0, 1 M) u svrhu proizvodnje enzimskog koktela koji sadrži enzime ksilanazu i β-glukozidazu. Maksimalne aktivnosti enzima ksilazana (3642 U cm-3, 30120 U gst-1) i β- glukozidaza (4, 5 U cm-3, 37 U gst-1) izmjerene su nakon osmog dana fermentacije. Proizvedeni koktel enzima korišten je u sljedećim eksperimentima. U drugom dijelu istraživanja proveden je šaržni eksperiment saharifikacije pljevice ječma s nepročišćenim enzimskim koktelom u trajanju od 18 sati (45 °C, 350 rpm). Nakon saharifikacije DNS metodom su izmjerene koncentracije reducirajućih šećera u hidrolizatu (189 mg gst-1). S obzirom da je nakon enzimske hidrolize došlo do povećanja koncentracije reducirajućih šećera za 13, 5 puta, ova istraživanja biti će temelj daljnjeg razvoja ekološki i ekonomski održivog procesa proizvodnje bioetanola iz lignoceluloznih sirovina. [1] S. Singh, A.M. Madlala, B.A. Prior, FEMS Microbiol. Rev. 27 (2003) 3–16.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marina Tišma (autor)

Avatar Url Darijo Šibalić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

pierre.fkit.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kolarić, Marko; Mamuzić, Davor; Šibalić, Darijo; Tišma, Marina
Saharifikacija lignocelulozne biomase enzimskim koktelom iz T. lanuginosus // XIV. susret mladih kemijskih inženjera - knjiga sažetaka / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 51-51 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kolarić, M., Mamuzić, D., Šibalić, D. & Tišma, M. (2022) Saharifikacija lignocelulozne biomase enzimskim koktelom iz T. lanuginosus. U: Žižek, K., Katančić, Z. & Kovačić, M. (ur.)XIV. susret mladih kemijskih inženjera - knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Kolari\'{c}, Marko and Mamuzi\'{c}, Davor and \v{S}ibali\'{c}, Darijo and Ti\v{s}ma, Marina}, year = {2022}, pages = {51-51}, keywords = {Thermomyces lanuginosus : koktel enzima, lignocelulozna biomasa, saharifikacija}, title = {Saharifikacija lignocelulozne biomase enzimskim koktelom iz T. lanuginosus}, keyword = {Thermomyces lanuginosus : koktel enzima, lignocelulozna biomasa, saharifikacija}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kolari\'{c}, Marko and Mamuzi\'{c}, Davor and \v{S}ibali\'{c}, Darijo and Ti\v{s}ma, Marina}, year = {2022}, pages = {51-51}, keywords = {Thermomyces lanuginosus, enzyme cocktail, lignocellulosic biomass, saccharification}, title = {Saccharification of lignocellulosic biomass by enzyme cocktail from T. lanuginosus}, keyword = {Thermomyces lanuginosus, enzyme cocktail, lignocellulosic biomass, saccharification}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font