Pregled bibliografske jedinice broj: 1183583
STABILNOST EMULZIJA I INVERZIJA FAZA U SUSTAVIMA ULJE – VODA
STABILNOST EMULZIJA I INVERZIJA FAZA U SUSTAVIMA ULJE – VODA // XIV. Susret mladih kemijskih inženjera: Knjiga sažetaka / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 92-92 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1183583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
STABILNOST EMULZIJA I INVERZIJA FAZA U SUSTAVIMA
ULJE – VODA
(WATER-OIL SYSTEMS: STABILITY OF EMULSIONS AND PHASE
INVERSION)
Autori
Petko, Ramona ; Papić, Monika ; Ćosić, Ana Maria ; Sander, Aleksandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XIV. Susret mladih kemijskih inženjera: Knjiga sažetaka
/ Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022, 92-92
Skup
XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.02.2022. - 25.02.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
biljna ulja ; emulzije ; hidrodinamika ; inverzija faza
(emulsions ; hydrodynamics ; phase inversion ; vegetable oils)
Sažetak
Istražen je utjecaj svojstava ulja i volumnog udjela vode na stabilnost emulzija i inverziju faza. Odabrano je šest jestivih ulja koja se razlikuju po kemijskom sastavu (suncokretovo, biljno, bučino, kukuruzno, kikiriki i maslinovo). Istražen je utjecaj temperature na gustoću, viskoznost i površinsku napetost ulja a navedene su ovisnosti prikazane odgovarajućim korelacijskim jednadžbama. Gustoća i površinska napetost ulja opadaju linearno s porastom temperature dok je utjecaj temperature na viskoznost opisana jednadžbom Arrheniusovog tipa. Ovisnost površinske napetosti o viskoznosti ulja opisana je Pelofskyjevom empirijskom jednadžbom. Viskoznost i gustoća emulzija procijenjene su na temelju podataka o pojedinačnim fazama. Miješanje dviju nemješljivih kapljevina provedeno je u posudi Rushtonovih dimenzija opremljenoj turbinskim miješalom s četiri lopatice nagnute pod kutem od 45°. Volumni udio vode mijenjan je u intervalu od 10 do 90 % a maksimalna brzina vrtnje miješala odgovarala je brzini potrebnoj da se osigura stanje potpune disperzije. Definirana su područja u kojem je ulje, odnosno voda kontinuirana faza. Na temelju ovisnosti snage potrebne za miješanje i pripadajući režim strujanja razvijena je korelacijska jednadžba koja omogućava procjenu značajke snage uz poznatu viskoznost emulzije. Raspodjela masnih kiselina u uljima te udio slobodnih masnih kiselina i ostalih površinski aktivnih tvari utječu na međupovršinsku napetost a time i sklonost sustava koalescenciji te stabilnost emulzija. Ovaj rad izrađen je unutar projekta Razvoj sustava za ispitivanje višefaznih strujanja i izgaranja s ciljem povećanja istraživačkih aktivnosti znanstvenog i poslovnog sektora, KK.01.1.1.04.0070., sufinanciranog od strane Europske unije, sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
MRRFEU-KK.01.1.1.04.0070 - Razvoj sustava za ispitivanje višefaznih strujanja i izgaranja s ciljem povećanja istraživačkih aktivnosti znanstvenog i poslovnog sektora (RESIN) (Vujanović, Milan, MRRFEU - KK.01.1.1.04.) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb