Pregled bibliografske jedinice broj: 1183580
EKSTRAKCIJA KOFEINA IZ ČAJA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIM OTAPALIMA
EKSTRAKCIJA KOFEINA IZ ČAJA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIM OTAPALIMA // XIV. Susret mladih kemijskih inženjera: Knjiga sažetaka / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 93-93 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1183580 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
EKSTRAKCIJA KOFEINA IZ ČAJA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIM
OTAPALIMA
(EXTRACTION OF CAFFEINE FROM TEA WITH ECO-FRIENDLY
SOLVENTS)
Autori
Špiljak, Ivana ; Sander, Aleksandra ; Petračić, Ana ; Kučić Grgić, Dajana ; Rogošić, Marko ; Radović, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XIV. Susret mladih kemijskih inženjera: Knjiga sažetaka
/ Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022, 93-93
Skup
XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.02.2022. - 25.02.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
čaj ; ekstrakcija ; kofein ; NADES
(caffeine ; extraction ; NADES ; tea)
Sažetak
U ovom je radu istražena mogućnost primjene niskotemperaturnih eutektičkih otapala (deep eutectic solvent, DES) za ekstrakciju kofeina iz tri vrste čaja (crni, zeleni i yerba mate) koji sadrže različit početni udio kofeina. Pripravljena su četiri otapala s različitim udjelom vode: kolin klorid : limunska kiselina, 2:1 s 30 % vode (DES1) ; jabučna kiselina:glukoza:glicerol, 1:1:1 s 30 % vode (DES2) ; mliječna kiselina:glicerol, 2:1 s 10 % vode (DES3) i kolin klorid:jabučna kiselina, 1:1 s 30 % vode (DES4). Šaržna je ekstrakcija provedena pri sobnoj temperaturi uz stalan maseni omjer listića čaja i otapala. Koncentracija kofeina određena je primjenom UV/Vis spektroskopije. Modelom COSMO RS procijenjena je topljivost kofeina u pripravljenim otapalima. Prema modelu topljivost kofeina raste u sljedećem smjeru: DES2 > DES 3 > DES 4 > DES1. Učinkovitost ekstrakcije kofeina iz čaja yerba mate mijenja se u smjeru procijenjenom modelom COSMO RS. Za ekstrakciju kofeina iz crnog i zelenog čaja najučinkovitije je otapalo DES1 dok se najmanje učinkovitim pokazalo otapalo DES2. Razlika vjerojatno potječe od ekstrakcije i drugih spojeva osim kofeina iz crnog i zelenog čaja. Crni i zeleni čaj potječu od iste biljke (Camellia sinensis) dok se čaj yerba mate dobiva iz lišća istoimene južnoameričke biljke (Ilex paraguariensis). Eksperimentalno je određena toksičnost otapala (bakterijom V. fischeri) i antimikrobna aktivnost (testom osjetljivosti) ekstrakata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Ana Petračić
(autor)
Mia Radović
(autor)
Dajana Kučić Grgić
(autor)
Aleksandra Sander
(autor)
Marko Rogošić
(autor)