Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1183580

EKSTRAKCIJA KOFEINA IZ ČAJA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIM OTAPALIMA


Špiljak, Ivana; Sander, Aleksandra; Petračić, Ana; Kučić Grgić, Dajana; Rogošić, Marko; Radović, Mia
EKSTRAKCIJA KOFEINA IZ ČAJA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIM OTAPALIMA // XIV. Susret mladih kemijskih inženjera: Knjiga sažetaka / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 93-93 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1183580 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
EKSTRAKCIJA KOFEINA IZ ČAJA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIM OTAPALIMA
(EXTRACTION OF CAFFEINE FROM TEA WITH ECO-FRIENDLY SOLVENTS)

Autori
Špiljak, Ivana ; Sander, Aleksandra ; Petračić, Ana ; Kučić Grgić, Dajana ; Rogošić, Marko ; Radović, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XIV. Susret mladih kemijskih inženjera: Knjiga sažetaka / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022, 93-93

Skup
XIV. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2022)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.02.2022. - 25.02.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
čaj ; ekstrakcija ; kofein ; NADES
(caffeine ; extraction ; NADES ; tea)

Sažetak
U ovom je radu istražena mogućnost primjene niskotemperaturnih eutektičkih otapala (deep eutectic solvent, DES) za ekstrakciju kofeina iz tri vrste čaja (crni, zeleni i yerba mate) koji sadrže različit početni udio kofeina. Pripravljena su četiri otapala s različitim udjelom vode: kolin klorid : limunska kiselina, 2:1 s 30 % vode (DES1) ; jabučna kiselina:glukoza:glicerol, 1:1:1 s 30 % vode (DES2) ; mliječna kiselina:glicerol, 2:1 s 10 % vode (DES3) i kolin klorid:jabučna kiselina, 1:1 s 30 % vode (DES4). Šaržna je ekstrakcija provedena pri sobnoj temperaturi uz stalan maseni omjer listića čaja i otapala. Koncentracija kofeina određena je primjenom UV/Vis spektroskopije. Modelom COSMO RS procijenjena je topljivost kofeina u pripravljenim otapalima. Prema modelu topljivost kofeina raste u sljedećem smjeru: DES2 > DES 3 > DES 4 > DES1. Učinkovitost ekstrakcije kofeina iz čaja yerba mate mijenja se u smjeru procijenjenom modelom COSMO RS. Za ekstrakciju kofeina iz crnog i zelenog čaja najučinkovitije je otapalo DES1 dok se najmanje učinkovitim pokazalo otapalo DES2. Razlika vjerojatno potječe od ekstrakcije i drugih spojeva osim kofeina iz crnog i zelenog čaja. Crni i zeleni čaj potječu od iste biljke (Camellia sinensis) dok se čaj yerba mate dobiva iz lišća istoimene južnoameričke biljke (Ilex paraguariensis). Eksperimentalno je određena toksičnost otapala (bakterijom V. fischeri) i antimikrobna aktivnost (testom osjetljivosti) ekstrakata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.hdki.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Špiljak, Ivana; Sander, Aleksandra; Petračić, Ana; Kučić Grgić, Dajana; Rogošić, Marko; Radović, Mia
EKSTRAKCIJA KOFEINA IZ ČAJA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIM OTAPALIMA // XIV. Susret mladih kemijskih inženjera: Knjiga sažetaka / Žižek, Krunoslav ; Katančić, Zvonimir ; Kovačić, Marin (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 93-93 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Špiljak, I., Sander, A., Petračić, A., Kučić Grgić, D., Rogošić, M. & Radović, M. (2022) EKSTRAKCIJA KOFEINA IZ ČAJA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIM OTAPALIMA. U: Žižek, K., Katančić, Z. & Kovačić, M. (ur.)XIV. Susret mladih kemijskih inženjera: Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {\v{S}piljak, Ivana and Sander, Aleksandra and Petra\v{c}i\'{c}, Ana and Ku\v{c}i\'{c} Grgi\'{c}, Dajana and Rogo\v{s}i\'{c}, Marko and Radovi\'{c}, Mia}, year = {2022}, pages = {93-93}, keywords = {\v{c}aj, ekstrakcija, kofein, NADES}, title = {EKSTRAKCIJA KOFEINA IZ \v{C}AJA EKOLO\v{S}KI PRIHVATLJIVIM OTAPALIMA}, keyword = {\v{c}aj, ekstrakcija, kofein, NADES}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}piljak, Ivana and Sander, Aleksandra and Petra\v{c}i\'{c}, Ana and Ku\v{c}i\'{c} Grgi\'{c}, Dajana and Rogo\v{s}i\'{c}, Marko and Radovi\'{c}, Mia}, year = {2022}, pages = {93-93}, keywords = {caffeine, extraction, NADES, tea}, title = {EXTRACTION OF CAFFEINE FROM TEA WITH ECO-FRIENDLY SOLVENTS}, keyword = {caffeine, extraction, NADES, tea}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font