Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1183443

Održiva proizvodnja voća – od voćnjaka do stola


Duralija, Boris
Održiva proizvodnja voća – od voćnjaka do stola // Gospodarski list, 7 (2021), 60-61 (nije recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 1183443 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Održiva proizvodnja voća – od voćnjaka do stola
(Sustainable fruit production - from orchard to table)

Autori
Duralija, Boris

Izvornik
Gospodarski list (0350-3100) 7 (2021); 60-61

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Održivost, Bioraznolikost, Kvaliteta voća, Uzgoj voća
(sustainability ; biodiversity ; fruit quality ; fruit growing)

Sažetak
Ukratko održivo voćarstvo možemo definirati kao proizvodnju zdravstveno ispravnog voća zadovoljavajuće kvalitete u dovoljnim količinama pri čemu se vodi računa o zaštiti okoliša, unaprjeđenju socijalnog i ekonomskog statusa proizvođača, njegovih zaposlenika te lokalne zajednice. Okoliš obuhvaća tlo, zrak, vodu, ali i kompletnu bioraznolikost na određenom području. Društvo je suočeno s izazovom kako na održivi način proizvesti dovoljne količine voća. Porastom standarda u većini država dolazi do povećane potrošnje voća. Procjenjuje se kako je 1961. godine prosječno svaki stanovnik konzumirao 38 kg voća godišnje, a dok je pedesetak godina kasnije to iznosilo blizu 80 kg, a što je dvostruko više. U međuvremenu se ukupna populacija s oko 3 milijarde 1961. godine popela na više od 7 milijardi u samo pedesetak godina, a što je rezultiralo povećanjem ukupne svjetske proizvodnje voća za više od 4 puta kroz taj period.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Boris Duralija (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Duralija, Boris
Održiva proizvodnja voća – od voćnjaka do stola // Gospodarski list, 7 (2021), 60-61 (nije recenziran, članak, stručni)
Duralija, B. (2021) Održiva proizvodnja voća – od voćnjaka do stola. Gospodarski list, 7, 60-61.
@article{article, author = {Duralija, Boris}, year = {2021}, pages = {60-61}, keywords = {Odr\v{z}ivost, Bioraznolikost, Kvaliteta vo\'{c}a, Uzgoj vo\'{c}a}, journal = {Gospodarski list}, volume = {7}, issn = {0350-3100}, title = {Odr\v{z}iva proizvodnja vo\'{c}a – od vo\'{c}njaka do stola}, keyword = {Odr\v{z}ivost, Bioraznolikost, Kvaliteta vo\'{c}a, Uzgoj vo\'{c}a} }
@article{article, author = {Duralija, Boris}, year = {2021}, pages = {60-61}, keywords = {sustainability, biodiversity, fruit quality, fruit growing}, journal = {Gospodarski list}, volume = {7}, issn = {0350-3100}, title = {Sustainable fruit production - from orchard to table}, keyword = {sustainability, biodiversity, fruit quality, fruit growing} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font