Pregled bibliografske jedinice broj: 1183443
Održiva proizvodnja voća – od voćnjaka do stola
Održiva proizvodnja voća – od voćnjaka do stola // Gospodarski list, 7 (2021), 60-61 (nije recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 1183443 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Održiva proizvodnja voća – od voćnjaka do stola
(Sustainable fruit production - from orchard to table)
Autori
Duralija, Boris
Izvornik
Gospodarski list (0350-3100) 7
(2021);
60-61
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Održivost, Bioraznolikost, Kvaliteta voća, Uzgoj voća
(sustainability ; biodiversity ; fruit quality ; fruit growing)
Sažetak
Ukratko održivo voćarstvo možemo definirati kao proizvodnju zdravstveno ispravnog voća zadovoljavajuće kvalitete u dovoljnim količinama pri čemu se vodi računa o zaštiti okoliša, unaprjeđenju socijalnog i ekonomskog statusa proizvođača, njegovih zaposlenika te lokalne zajednice. Okoliš obuhvaća tlo, zrak, vodu, ali i kompletnu bioraznolikost na određenom području. Društvo je suočeno s izazovom kako na održivi način proizvesti dovoljne količine voća. Porastom standarda u većini država dolazi do povećane potrošnje voća. Procjenjuje se kako je 1961. godine prosječno svaki stanovnik konzumirao 38 kg voća godišnje, a dok je pedesetak godina kasnije to iznosilo blizu 80 kg, a što je dvostruko više. U međuvremenu se ukupna populacija s oko 3 milijarde 1961. godine popela na više od 7 milijardi u samo pedesetak godina, a što je rezultiralo povećanjem ukupne svjetske proizvodnje voća za više od 4 puta kroz taj period.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)