Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1182491

Potencijometrijsko određivanje fluorida u različitim vrstama piva proizvedenim u Hrvatskoj


Munitić, Ivana
Potencijometrijsko određivanje fluorida u različitim vrstama piva proizvedenim u Hrvatskoj, 2021., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1182491 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijometrijsko određivanje fluorida u različitim vrstama piva proizvedenim u Hrvatskoj
(Potentiometric determination fluoride in different beer types produced in Croatia)

Autori
Munitić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
21.07

Godina
2021

Stranica
93

Mentor
Bralić, Marija

Neposredni voditelj
Radić, Josip

Ključne riječi
Fluorid, pivo, potencijometrija , ion-selektivna elektroda, metoda dodataka standarda
(Fluoride, beer, potentiometry, ion-selective electrode, standard addition method)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti koncentraciju fluorida u pivima različitih vrsta potencijometrijski. Određena je koncentracija fluorida, volumni udio alkohola te pH u 30 uzoraka svijetlih i 19 uzoraka tamnih piva. Koncentracija fluorida sadržanog u analiziranim uzorcima piva određivana je metodom standardnog dodatka pri pH vrijednosti 5, 5. Masene koncentracije fluorida u svim uzorcima piva su manje od 149, 07 µg/L a veće od 53, 02 µg/L. Najveća masena koncentracija fluorida zabilježena je kod piva 5th element Beer Lela 179, 90 µg fluorida/L uzorka iz Daruvarske pivovare. Najmanja masena koncentracija fluorida zabilježena je kod Bura Brew Optimist 48, 61 µg fluorida/L iz Bura Brew Poreč pivovare. Pivo je kiseli prehrambeni proizvod i pH se kretao u području od 3, 23 do 4, 79. Udio alkohola kod svijetlih piva u rasponu od 0% do 6%, a kod tamnih piva su u rasponu od 2% do 7, 5%. Sve analizirane pive imaju dozvoljenu koncentraciju fluorida koja u Hrvatskoj iznosi 1, 5 mg/L što se slaže i sa vrijednostima preporučenim od strane Svjetske zdravstvene organizacije ( WHO).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Josip Radić (mentor)

Avatar Url Marija Bralić (mentor)

Avatar Url Ivana Munitić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Munitić, Ivana
Potencijometrijsko određivanje fluorida u različitim vrstama piva proizvedenim u Hrvatskoj, 2021., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Munitić, I. (2021) 'Potencijometrijsko određivanje fluorida u različitim vrstama piva proizvedenim u Hrvatskoj', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Muniti\'{c}, Ivana}, year = {2021}, pages = {93}, keywords = {Fluorid, pivo, potencijometrija , ion-selektivna elektroda, metoda dodataka standarda}, title = {Potencijometrijsko odre\djivanje fluorida u razli\v{c}itim vrstama piva proizvedenim u Hrvatskoj}, keyword = {Fluorid, pivo, potencijometrija , ion-selektivna elektroda, metoda dodataka standarda}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Muniti\'{c}, Ivana}, year = {2021}, pages = {93}, keywords = {Fluoride, beer, potentiometry, ion-selective electrode, standard addition method}, title = {Potentiometric determination fluoride in different beer types produced in Croatia}, keyword = {Fluoride, beer, potentiometry, ion-selective electrode, standard addition method}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font