Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1181201

Potencijal primjene probiotičkih bakterija i prebiotika u proizvodnji funkcionalnog ovčjeg jogurta


Maltarić, Stefani
Potencijal primjene probiotičkih bakterija i prebiotika u proizvodnji funkcionalnog ovčjeg jogurta, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1181201 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal primjene probiotičkih bakterija i prebiotika u proizvodnji funkcionalnog ovčjeg jogurta
(Potential of application of probiotic bacteria and prebiotics in the production of functional sheep yoghurt)

Autori
Maltarić, Stefani

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.02

Godina
2022

Stranica
30

Mentor
Dolenčić Špehar, Iva

Neposredni voditelj
Bendelja Ljoljić, Darija

Ključne riječi
ovčji jogurt, funkcionalna hrana, probiotičke bakterije, prebiotici
(sheep milk yoghurt, functional food, probiotic bacteria, prebiotics)

Sažetak
Funkcionalna hrana definira se kao hrana u kojoj prirodni i/ili naknadno dodani dopušteni sastojci imaju blagotvoran učinak na zdravlje ljudi. Ovčji se jogurt zbog svojih prirodnih hranjivih tvari i fizioloških svojstava svrstava u skupinu funkcionalne hrane. Probiotičke bakterije i/ili prebiotici mogu dodatno poboljšati njegova fiziološka svojstva. Uz to, prebiotici imaju pozitivan učinak i na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u jogurtu te povećavaju njegovu probavljivost. Novija istraživanja ukazuju da dodatak određenih probiotičkih bakterija i prebiotika, osobito inulina i laktuloze poboljšavaju i njegova reološka i organoleptička svojstva. Stoga je cilj ovog diplomskog rada bio komparativno i kritički objediniti rezultate dosadašnjih recentnih znanstvenih istraživanja učinka probiotičkih bakterija i/ili različitih prebiotika na poboljšanje funkcionalnih, reoloških i organoleptičkih svojstava ovčjega jogurta.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Maltarić, Stefani
Potencijal primjene probiotičkih bakterija i prebiotika u proizvodnji funkcionalnog ovčjeg jogurta, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Maltarić, S. (2022) 'Potencijal primjene probiotičkih bakterija i prebiotika u proizvodnji funkcionalnog ovčjeg jogurta', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maltari\'{c}, Stefani}, year = {2022}, pages = {30}, keywords = {ov\v{c}ji jogurt, funkcionalna hrana, probioti\v{c}ke bakterije, prebiotici}, title = {Potencijal primjene probioti\v{c}kih bakterija i prebiotika u proizvodnji funkcionalnog ov\v{c}jeg jogurta}, keyword = {ov\v{c}ji jogurt, funkcionalna hrana, probioti\v{c}ke bakterije, prebiotici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maltari\'{c}, Stefani}, year = {2022}, pages = {30}, keywords = {sheep milk yoghurt, functional food, probiotic bacteria, prebiotics}, title = {Potential of application of probiotic bacteria and prebiotics in the production of functional sheep yoghurt}, keyword = {sheep milk yoghurt, functional food, probiotic bacteria, prebiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font