Pregled bibliografske jedinice broj: 1181201
Potencijal primjene probiotičkih bakterija i prebiotika u proizvodnji funkcionalnog ovčjeg jogurta
Potencijal primjene probiotičkih bakterija i prebiotika u proizvodnji funkcionalnog ovčjeg jogurta, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1181201 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal primjene probiotičkih bakterija i
prebiotika u proizvodnji funkcionalnog ovčjeg
jogurta
(Potential of application of probiotic bacteria and
prebiotics in the production of functional sheep
yoghurt)
Autori
Maltarić, Stefani
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.02
Godina
2022
Stranica
30
Mentor
Dolenčić Špehar, Iva
Neposredni voditelj
Bendelja Ljoljić, Darija
Ključne riječi
ovčji jogurt, funkcionalna hrana, probiotičke bakterije, prebiotici
(sheep milk yoghurt, functional food, probiotic bacteria, prebiotics)
Sažetak
Funkcionalna hrana definira se kao hrana u kojoj prirodni i/ili naknadno dodani dopušteni sastojci imaju blagotvoran učinak na zdravlje ljudi. Ovčji se jogurt zbog svojih prirodnih hranjivih tvari i fizioloških svojstava svrstava u skupinu funkcionalne hrane. Probiotičke bakterije i/ili prebiotici mogu dodatno poboljšati njegova fiziološka svojstva. Uz to, prebiotici imaju pozitivan učinak i na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija u jogurtu te povećavaju njegovu probavljivost. Novija istraživanja ukazuju da dodatak određenih probiotičkih bakterija i prebiotika, osobito inulina i laktuloze poboljšavaju i njegova reološka i organoleptička svojstva. Stoga je cilj ovog diplomskog rada bio komparativno i kritički objediniti rezultate dosadašnjih recentnih znanstvenih istraživanja učinka probiotičkih bakterija i/ili različitih prebiotika na poboljšanje funkcionalnih, reoloških i organoleptičkih svojstava ovčjega jogurta.
Izvorni jezik
Hrvatski