Pregled bibliografske jedinice broj: 1180928
ORALNOHIGIJENSKE I PREHRAMBENE NAVIKE BOLESNIKA S KRONIČNOM BUBREŽNOM BOLESTI
ORALNOHIGIJENSKE I PREHRAMBENE NAVIKE BOLESNIKA S KRONIČNOM BUBREŽNOM BOLESTI, 2020., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Split, Split
CROSBI ID: 1180928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ORALNOHIGIJENSKE I PREHRAMBENE NAVIKE BOLESNIKA S
KRONIČNOM BUBREŽNOM BOLESTI
(ORAL HYGIENE AND DIETARY HABITS OF CHRONIC KIDNEY DISEASE
PATIENTS)
Autori
Orešković, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet Split
Mjesto
Split
Datum
04.07
Godina
2020
Stranica
65
Mentor
Radić, Josipa
Ključne riječi
Kronična bubrežna insuficijencija, Oralna higijena, Prehrambene navike, Mediteranska prehrana, Oralno zdravlje
(Chronic renal failure, Oral hygiene, Eating habits, Mediterranean diet, Oral health)
Sažetak
Cilj istraživanja: Cilj navedenog istraživanja je bio istražiti oralnohigijenske i prehrambene navike karakteristične za mediteransku prehranu u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti (KBB) te njihovu međusobnu povezanost. Materijali i metode: U istraživanje su uključena 42 bolesnika s KBB (medijan dobi 66, 5 (IQR 18, 5), 26 (61, 9%) muškarca i 16 (38, 1 % ) žena. Za sve ispitanike zabilježeni su dob bolesnika i spol, navike pušenja, postojanje šećerne bolesti (ŠB), biokemijski parametri (serumske vrijednosti ureje, kreatinina, hemoglobina, albumina, C-reaktivnog proteina, kalija, kalcija, fosfora, triglicerida, kolesterola-ukupnog, LDL-a (engl. low-density lipoprotein ) i urata) te je izračunana razina glomerularne filtracije (GF) i indeks tjelesne mase (ITM). Za sve ispitanike zabilježeni su i podaci o oralnohigijenskim navikama koje uključuju učestalost pranja zubi i sredstava za održavanje oralne higijene te prisutnost ili odsutnost krvarenja prilikom četkanja i neugodnog zadaha kao i plak indeks (%) i krvarenje pri sondiranju (%). Pridržavanje uputa o prehrambenim navikama provjereno je upitnikom o Mediteranskoj prehrani (MDSS). Rezultati: Statistički značajno više bolesnika koji peru zube koriste i vodicu za ispiranje usta (P=0, 045). Nadalje, učestalost plaka je bila statistički značajno veća u skupini bolesnika s KBB koji ne peru zube (P=0, 036), a u skupini bolesnika s KBB koji peru zube statistički značajno više bolesnika pridržava se uputa o unosu voća (P=0, 004). Također, bolesnici s KBB koji peru zube imaju statistički značajno viši ukupni MDSS zbroj (P=0, 039). Nadalje, postoji statistički značajna pozitivna povezanosti između učestalosti pranja zubi i ukupnog MDSS zbroja (r=0, 40, P=0, 039) među svim ispitanicima s KBB. Analizirajući učinak pojedinih ispitivanih parametara na prehrambene navike bolesnika s KBB (na ukupni MDSS zbroj) rezultati univarijantne regresijske analize ukazuju kao statistički značajan pozitivan učinak na ukupni MDSS zbroj ima učestalost pranja zubi (P=0, 039) te upotreba zubnog konca (P=0, 008). Zaključak: Rezultati istraživanja su ukazali na moguću međusobnu povezanost oralno higijenskih i prehrambenih navika bolesnika s KBB. Rezultati budućih prospektivnih istraživanja s većim brojem ispitanika trebala bi dati odgovor može li se modifikacijom preherambenih navika može utjecati na oralno higijenske navike bolesnika s KBB ili se, pak boljim oralno higijenskim navikama mogu mjenjati i prehrambene navike bolesnika s KBB.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti