Pregled bibliografske jedinice broj: 1180154
Prinos brašna u frakcijskom postupku mljevenja zrna pira
Prinos brašna u frakcijskom postupku mljevenja zrna pira, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1180154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prinos brašna u frakcijskom postupku mljevenja zrna
pira
(Flour Yield in the Fractional Process of Triticum
spelta Grain Milling)
Autori
Cvetko, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.09
Godina
2021
Stranica
27
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
pir ; ekološki uzgoj , frakcijsko mljevenje ; Bühler MLU-202 ; laboratorijska analiza
(spelt ; organic farming ; fractional milling ; Bühler MLU-202 ; laboratory analysis)
Sažetak
Pir se smatra jednom od najstarijih žitarica. Zbog svoje lake prilagodljivosti klimatskim i zemljišnim uvjetima te visoke otpornosti na bolesti i štetnike, vrlo je pogodan za ekološki uzgoj. U Republici Hrvatskoj uzgajaju se četiri kultivara pira: Ostro, Bc Vigor, Hildegard i Lohengrin. Pir sadrži visoke količine proteina, ugljikohidrata, masti i minerala te se zbog toga smatra nutritivno vrijednom namirnicom. Od vitamina, pir je najbogatiji vitaminima B kompleksa, a u manjoj količini sadrži vitamine E, A i C. Sadrži manju količinu glutena od pšenice te je kao takav pogodan za prehranu ljudi alergičnih na gluten. Bogat je vlaknima te tako povoljno utječe na probavni sustav, a zbog niskog glikemijskog indeksa se smatra da smanjuje rizik od nastanka dijabetesa. Pir se može mljeti u brašno od cijelog zrna ili podvrći frakcijskim postupkom mljevenja. U radu je ispitana mogućnost frakcijskog mljevenju dva uzorka zrna pira. Mljevenje se provelo na Bühler-ovom laboratorijskom mlinu MLU-202 pri čemu se dobivaju samljevene frakcije zrna pira. Frakcija brašna pira spoje se u uzorak brašna s približnim udjelom mineralnih tvari 0, 5 % koje se koristi u laboratorijskim analizama kao što su: postotak izbrašnjavanja, određivanje udjela vlage, udjela pepela. broj padanja. U zrnu pira je određena hektolitarske mase, mase 1000 zrna, udio proteina, vlage i pepela te sedimentacijska vrijednost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)