Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1180154

Prinos brašna u frakcijskom postupku mljevenja zrna pira


Cvetko, Dijana
Prinos brašna u frakcijskom postupku mljevenja zrna pira, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1180154 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prinos brašna u frakcijskom postupku mljevenja zrna pira
(Flour Yield in the Fractional Process of Triticum spelta Grain Milling)

Autori
Cvetko, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.09

Godina
2021

Stranica
27

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
pir ; ekološki uzgoj , frakcijsko mljevenje ; Bühler MLU-202 ; laboratorijska analiza
(spelt ; organic farming ; fractional milling ; Bühler MLU-202 ; laboratory analysis)

Sažetak
Pir se smatra jednom od najstarijih žitarica. Zbog svoje lake prilagodljivosti klimatskim i zemljišnim uvjetima te visoke otpornosti na bolesti i štetnike, vrlo je pogodan za ekološki uzgoj. U Republici Hrvatskoj uzgajaju se četiri kultivara pira: Ostro, Bc Vigor, Hildegard i Lohengrin. Pir sadrži visoke količine proteina, ugljikohidrata, masti i minerala te se zbog toga smatra nutritivno vrijednom namirnicom. Od vitamina, pir je najbogatiji vitaminima B kompleksa, a u manjoj količini sadrži vitamine E, A i C. Sadrži manju količinu glutena od pšenice te je kao takav pogodan za prehranu ljudi alergičnih na gluten. Bogat je vlaknima te tako povoljno utječe na probavni sustav, a zbog niskog glikemijskog indeksa se smatra da smanjuje rizik od nastanka dijabetesa. Pir se može mljeti u brašno od cijelog zrna ili podvrći frakcijskim postupkom mljevenja. U radu je ispitana mogućnost frakcijskog mljevenju dva uzorka zrna pira. Mljevenje se provelo na Bühler-ovom laboratorijskom mlinu MLU-202 pri čemu se dobivaju samljevene frakcije zrna pira. Frakcija brašna pira spoje se u uzorak brašna s približnim udjelom mineralnih tvari 0, 5 % koje se koristi u laboratorijskim analizama kao što su: postotak izbrašnjavanja, određivanje udjela vlage, udjela pepela. broj padanja. U zrnu pira je određena hektolitarske mase, mase 1000 zrna, udio proteina, vlage i pepela te sedimentacijska vrijednost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Cvetko, Dijana
Prinos brašna u frakcijskom postupku mljevenja zrna pira, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Cvetko, D. (2021) 'Prinos brašna u frakcijskom postupku mljevenja zrna pira', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvetko, Dijana}, year = {2021}, pages = {27}, keywords = {pir, ekolo\v{s}ki uzgoj , frakcijsko mljevenje, B\"{u}hler MLU-202, laboratorijska analiza}, title = {Prinos bra\v{s}na u frakcijskom postupku mljevenja zrna pira}, keyword = {pir, ekolo\v{s}ki uzgoj , frakcijsko mljevenje, B\"{u}hler MLU-202, laboratorijska analiza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvetko, Dijana}, year = {2021}, pages = {27}, keywords = {spelt, organic farming, fractional milling, B\"{u}hler MLU-202, laboratory analysis}, title = {Flour Yield in the Fractional Process of Triticum spelta Grain Milling}, keyword = {spelt, organic farming, fractional milling, B\"{u}hler MLU-202, laboratory analysis}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font