Pregled bibliografske jedinice broj: 1179730
Potencijal korištenja sirutke u proizvodnji alkoholnog pića
Potencijal korištenja sirutke u proizvodnji alkoholnog pića, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179730 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal korištenja sirutke u proizvodnji
alkoholnog pića
(Potential of using whey in production of alcoholic
beverages)
Autori
Josipa Kazalac
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
43
Mentor
Kalit, Samir
Neposredni voditelj
Bendelja Ljoljić, Darija
Ključne riječi
sirutka, alkoholna fermentacija, Kluyveromyces marxianus spp., bio-alkohol
(whey, fermentation, Kluyveromyces marxianus spp., whey-based spirits)
Sažetak
U proizvodnji sira glavni nusproizvod je sirutka. Sirutka je veliki zagađivač okoliša budući da sadrži više od 6% organske tvari. Osim u proizvodnji albuminskih sireva, bioplina, laktoze i sirutke u prahu, sirutka kao sirovina se posljednjih desetak godina koristi i u proizvodnji raznih alkoholnih pića kao što je primjerice votka od sirutke. Pri tome, sastav sirutke može utjecati na sastav destilata i konačnu kvalitetu proizvoda. Cilj ovog rada bio je istražiti potencijal proizvodnje alkoholnog pića iz sirutke zaostale nakon proizvodnje istarske skute. U pokusnim uvjetima u mini sirani obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na području Istre proizvedene su 3 šarže istarske skute. Sirutka zaostala nakon proizvodnje istarske skute povrgnuta je fermentaciji u duplikatoru korištenjem kulture kvasaca Kluyveromyces marxianus subsp. marxianus. Za potrebe ovoga rada provedena je destilacija fermentirane sirutke, a uzorci su potom analizirani na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Destilatu alkoholne jakosti 35% utvrđen je sastav, a dobiveni spojevi su: acetaldehid, metanol, n-propanol, i-butanol, n-butanol, 3- metil-1-ol, 2-metilbutan-1-ol te etil-laktat. Dobiveni destilat upućuje na to da postoji potencijal korištenja sirutke u proizvodnji alkohola. No, u budućnosti je potrebno provesti dodatna istraživanja u svrhu kontrole čimbenika proizvodnje i destilata, zbog mogućeg štetnog djelovanja pojedinih hlapivih spojeva na ljudsko zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija