Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1179730

Potencijal korištenja sirutke u proizvodnji alkoholnog pića


Josipa Kazalac
Potencijal korištenja sirutke u proizvodnji alkoholnog pića, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1179730 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal korištenja sirutke u proizvodnji alkoholnog pića
(Potential of using whey in production of alcoholic beverages)

Autori
Josipa Kazalac

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2021

Stranica
43

Mentor
Kalit, Samir

Neposredni voditelj
Bendelja Ljoljić, Darija

Ključne riječi
sirutka, alkoholna fermentacija, Kluyveromyces marxianus spp., bio-alkohol
(whey, fermentation, Kluyveromyces marxianus spp., whey-based spirits)

Sažetak
U proizvodnji sira glavni nusproizvod je sirutka. Sirutka je veliki zagađivač okoliša budući da sadrži više od 6% organske tvari. Osim u proizvodnji albuminskih sireva, bioplina, laktoze i sirutke u prahu, sirutka kao sirovina se posljednjih desetak godina koristi i u proizvodnji raznih alkoholnih pića kao što je primjerice votka od sirutke. Pri tome, sastav sirutke može utjecati na sastav destilata i konačnu kvalitetu proizvoda. Cilj ovog rada bio je istražiti potencijal proizvodnje alkoholnog pića iz sirutke zaostale nakon proizvodnje istarske skute. U pokusnim uvjetima u mini sirani obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na području Istre proizvedene su 3 šarže istarske skute. Sirutka zaostala nakon proizvodnje istarske skute povrgnuta je fermentaciji u duplikatoru korištenjem kulture kvasaca Kluyveromyces marxianus subsp. marxianus. Za potrebe ovoga rada provedena je destilacija fermentirane sirutke, a uzorci su potom analizirani na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Destilatu alkoholne jakosti 35% utvrđen je sastav, a dobiveni spojevi su: acetaldehid, metanol, n-propanol, i-butanol, n-butanol, 3- metil-1-ol, 2-metilbutan-1-ol te etil-laktat. Dobiveni destilat upućuje na to da postoji potencijal korištenja sirutke u proizvodnji alkohola. No, u budućnosti je potrebno provesti dodatna istraživanja u svrhu kontrole čimbenika proizvodnje i destilata, zbog mogućeg štetnog djelovanja pojedinih hlapivih spojeva na ljudsko zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Darija Bendelja Ljoljić (mentor)

Avatar Url Samir Kalit (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Josipa Kazalac
Potencijal korištenja sirutke u proizvodnji alkoholnog pića, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Josipa Kazalac (2021) 'Potencijal korištenja sirutke u proizvodnji alkoholnog pića', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2021}, pages = {43}, keywords = {sirutka, alkoholna fermentacija, Kluyveromyces marxianus spp., bio-alkohol}, title = {Potencijal kori\v{s}tenja sirutke u proizvodnji alkoholnog pi\'{c}a}, keyword = {sirutka, alkoholna fermentacija, Kluyveromyces marxianus spp., bio-alkohol}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2021}, pages = {43}, keywords = {whey, fermentation, Kluyveromyces marxianus spp., whey-based spirits}, title = {Potential of using whey in production of alcoholic beverages}, keyword = {whey, fermentation, Kluyveromyces marxianus spp., whey-based spirits}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font