Pregled bibliografske jedinice broj: 117948
Fenotipska obilježja i kakvoća mesa divljih svinja i križanaca s divljom svinjom
Fenotipska obilježja i kakvoća mesa divljih svinja i križanaca s divljom svinjom, 2002., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 117948 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenotipska obilježja i kakvoća mesa divljih svinja i križanaca s divljom svinjom
(Phenotype characteristics and meat quality of Wild pigs and crossbreds with wild pig)
Autori
Bradić, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
2002
Stranica
30
Mentor
Uremović, Marija
Ključne riječi
fenotipska obilježja; divlja svinja; križanci
(phpenotypis characteristics; wild pig; crossbreeds)
Sažetak
Na temelju fenotipskih obilježja (boja i duljina dlake, položaj ušiju) moguće je odrediti pripadaju li svinje genotipu divlje svinje ili križancima s divljom svinjom. Signifikantne razlike između divljih i križanih svinja utvrđene su za većinu svojstava tjelesne razvijenosti i svojstava u zaklanom stanju. Svojstva kakvoće mesa, procijenjena temeljem kemijskih analiza uzoraka MLD-a bila su približno jednaka u oba genotipa. Postotak intramuskularne masti u oba genotipa niži je od optimalnih 2-3%, što upućuje na razliku u organoleptičkim svojstvima između divljih i plemenitih pasmina. Za sigurnije donošenje zaključaka o svojstvima divljih svinja i križanaca s divljom svinjom potrebno je nastaviti istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA