Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1179473

Utjecaj aditiva Servomyces na kakvoću piva


Obradović, Valentina; Škrabal, Svjetlana; Ergović Ravančić, Maja; Laljek, Draženka
Utjecaj aditiva Servomyces na kakvoću piva // Knjiga sažetaka: 10. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 120-120 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1179473 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj aditiva Servomyces na kakvoću piva
(The influence of the additive Servomyces on beer quality)

Autori
Obradović, Valentina ; Škrabal, Svjetlana ; Ergović Ravančić, Maja ; Laljek, Draženka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Knjiga sažetaka: 10. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 120-120

ISBN
978-953-7005-49-8

Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup: Hranom do zdravlja = 10th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pivo, kvasac, aditivi
(beer, yeast, additives)

Sažetak
Pivo se proizvodi iz slada, hmelja, vode i pivskog kvasca, procesom alkoholnog vrenja. U proizvodnji piva koriste se odabrani sojevi pivskog kvasca vrste Saccharomyces uvarum za tzv. lager piva (piva donjeg vrenja), dok se za proizvodnju ale piva (piva gornjeg vrenja) koristi vrsta Saccharomyces cerevisiae, a mogu se koristiti i različiti hibridi tih kvasaca. U toku vrenja kvasac fermentira šećere iz sladovine u alkohol i CO2. Proizvodi njegova metabolizma su i nusproizvodi kao što su vicinalni diketoni (VDK), koji značajno utječu na aromu i kvalitetu piva. Posebna se pažnja posvećuje procesu propagacije kvasca. Servomyces je jedan od aditiva koji je proizveden kao dodatak za potrebe pivarske industrije. Cilj ovoga rada bio je utvrditi da li dodatak Servomycesa utječe na kvalitetu piva. Tijekom procesa fermentacije praćeni su prividni ekstrakt i koncentracija VDK, a na kraju fermentacije izmjeren je stupanj prevrelosti i postotak mrtvih stanica kvasca. Redukcija VDK se pratila 6 – 9 dana, nakon završetka glavnog vrenja. Utvrđeno je da je redukcija VDK ista ili neznatno brža uz dodatak Servomycesa, uz nešto nižu koncentraciju na kraju glavnog vrenja (početak mjerenja), te da je udio prividnog ekstrakta ostao nepromijenjen. Broj mrtvih stanica kvasca bio je manji u kvascu s dodatkom Servomycesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Obradović, Valentina; Škrabal, Svjetlana; Ergović Ravančić, Maja; Laljek, Draženka
Utjecaj aditiva Servomyces na kakvoću piva // Knjiga sažetaka: 10. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 120-120 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Obradović, V., Škrabal, S., Ergović Ravančić, M. & Laljek, D. (2017) Utjecaj aditiva Servomyces na kakvoću piva. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka: 10. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA.
@article{article, author = {Obradovi\'{c}, Valentina and \v{S}krabal, Svjetlana and Ergovi\'{c} Ravan\v{c}i\'{c}, Maja and Laljek, Dra\v{z}enka}, year = {2017}, pages = {120-120}, keywords = {pivo, kvasac, aditivi}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Utjecaj aditiva Servomyces na kakvo\'{c}u piva}, keyword = {pivo, kvasac, aditivi}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Obradovi\'{c}, Valentina and \v{S}krabal, Svjetlana and Ergovi\'{c} Ravan\v{c}i\'{c}, Maja and Laljek, Dra\v{z}enka}, year = {2017}, pages = {120-120}, keywords = {beer, yeast, additives}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {The influence of the additive Servomyces on beer quality}, keyword = {beer, yeast, additives}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font