Pregled bibliografske jedinice broj: 1179180
Fizikalne, mikrobiološke i senzorne promjene svježeg svinjskog karea tijekom zrenja
Fizikalne, mikrobiološke i senzorne promjene svježeg svinjskog karea tijekom zrenja, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179180 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalne, mikrobiološke i senzorne promjene svježeg
svinjskog karea tijekom zrenja
(Physical, microbiological and sensory changes of
fresh pork loin during ageing)
Autori
Mioković, Andrija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.06
Godina
2017
Stranica
39
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
zrenje mesa, kvaliteta mesa, senzorna analiza
(ageing, meat quality, sensory analysis)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi fizikalne, mikrobiološke i senzorne karakteristike svinjskog karea tijekom zrenja u vakuumu. U istraživanju je korišteno meso muških tovljenika svinja pasmine landras tjelesne mase oko 200 kg i starosti oko 18 mjeseci. Uzorci karea bili su nasumično razvrstani u tri skupine ; Z0 (bez zrenja - kontolna), Z7 (7 dana zrenja) i Z14 (14 dana zrenja) te su izvršena mjerenja mase, pH vrijednosti i boje te su provedene mikrobiološke analize. Senzorna analiza provedena je primjenom testova triangl i rangiranje. Utvrđeni broj mikroorganizama bio je ispod detekcijskog limita na svim istraživanim podlogama prije i nakon zrenja. Statističkom analizom utvrđene su značajne razlike između tretmana u pH vrijednosti nakon zrenja, boji nakon odmrzavanja, kalu odmrzavanja, kalu toplinske obrade i cjelokupnom kalu. Triangl testom su utvrđene statistički značajne razlike u parovima tretmana Z0-Z7 i Z0-Z14, dok u testiranju para Z7-Z14 nije utvrđena značajna razlika. Analizom rezultata testa rangiranja utvrđeno je da je tretman zrenja doveo do značajnog poboljšanja dopadljivosti uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija