Pregled bibliografske jedinice broj: 1179179
Fizikalna i senzorska svojstva suhe pečenice sa smanjenim udjelom natrija
Fizikalna i senzorska svojstva suhe pečenice sa smanjenim udjelom natrija, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179179 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalna i senzorska svojstva suhe pečenice sa
smanjenim udjelom natrija
(Physical and sensory traits of dry loin with
reduced
sodium content)
Autori
Škrlec, Andrija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.01
Godina
2021
Stranica
38
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
smanjenje natrija, suha pečenica, natrijev klorid, kalijev klorid, senzorska svojstva, aktivitet vode
(sodium reduction, dry loin, sodium chloride, potassium chloride, sensory traits, water activity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj djelomične zamjene natrijevog klorida s kalijevim kloridom na fizikalna i senzorska svojstva suhe pečenice. Pečenice su pripremljene prema tri tretmana. Tretman A sadržavao je u salamuri 75 % NaCl i 25 % NaNO2, tretman B 50 % NaCl, 25 % KCl i 25 % NaNO2, te tretman C 37, 5 % NaCl, 37, 5% KCl i 25 % NaNO2. Tijekom procesa proizvodnje provedena su mjerenja mase, boje, aktiviteta vode (aw) i pH vrijednosti, a na kraju procesa određen je sadržaj Na te je provedena senzorna analiza pomoću hedonističkog testa. Tretman A imao je najmanji relativni gubitak mase (35, 32 %), a tretman B najveći (38, 38 %). Tretmani s dodanim KCl-om imali su značajno veći (P<0, 05) aw na kraju proizvodnje u odnosu na kontrolni tretman. Najmanji sadržaj Na ustanovljen je kod tretmana C. Pečenice kontrolnog tretmana A opisane su sa značajno većim (P<0, 05) ocjenama dopadljivosti. Temeljem rezultata može se zaključiti da je utvrđen utjecaj djelomične zamjene NaCl-a sa KCl- om na fizikalna i senzorna svojstva suhe pečenice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivica Kos
(mentor)