Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1179175

Utjecaj proizvodne sezone na senzorni profil dimljenih pršuta


Gorup, Domagoj
Utjecaj proizvodne sezone na senzorni profil dimljenih pršuta, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1179175 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj proizvodne sezone na senzorni profil dimljenih pršuta
(Influence of production season on sensory profile of smoked dry cured ham)

Autori
Gorup, Domagoj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
40

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
pršut, dimljeni, senzorna svojstva, analiza glavnih komponenti
(dry cured ham, smoked, sensory traits, principal component analysis)

Sažetak
Tipična proizvodnja dimljenih pršuta usklađena je s godišnjim dobima tijekom kojih su optimalno iskorišteni povoljni vremenski uvjeti za svaku fazu proizvodnje. Kako bi se utvrdio utjecaj proizvodne sezone na senzorna svojstava dimljenih pršuta analizirano je 73 uzoraka pršuta s područja Dalmacije iz pet proizvodnih sezona od 2011. do 2015. Statističkom obradom je utvrđeno da se deset od 18 svojstava značajno razlikovalo (P<0, 05) između proizvodnih sezona. Značajne pozitivne korelacije utvrđene su između sveukupne dopadljivosti i postojanosti arome (r = 0, 83), intenziteta mirisa (r = 0, 81) i ujednačenosti boje (r = 0, 50), dok su izražene negativne korelacije bile s biokemijskim aromama (r = -0, 65) i kiselim okusom (r = -0, 59). Analizom glavnih komponenti objašnjeno je 45, 53% ukupne varijance s prve dvije glavne komponente. Razdvajanje proizvodnih sezona prema glavnim komponentama nije bilo izraženo, ali je bilo moguće opisati specifična obilježja pojedinih proizvodnih sezona.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gorup, Domagoj
Utjecaj proizvodne sezone na senzorni profil dimljenih pršuta, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Gorup, D. (2018) 'Utjecaj proizvodne sezone na senzorni profil dimljenih pršuta', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gorup, Domagoj}, year = {2018}, pages = {40}, keywords = {pr\v{s}ut, dimljeni, senzorna svojstva, analiza glavnih komponenti}, title = {Utjecaj proizvodne sezone na senzorni profil dimljenih pr\v{s}uta}, keyword = {pr\v{s}ut, dimljeni, senzorna svojstva, analiza glavnih komponenti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gorup, Domagoj}, year = {2018}, pages = {40}, keywords = {dry cured ham, smoked, sensory traits, principal component analysis}, title = {Influence of production season on sensory profile of smoked dry cured ham}, keyword = {dry cured ham, smoked, sensory traits, principal component analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font