Pregled bibliografske jedinice broj: 1179175
Utjecaj proizvodne sezone na senzorni profil dimljenih pršuta
Utjecaj proizvodne sezone na senzorni profil dimljenih pršuta, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179175 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj proizvodne sezone na senzorni profil
dimljenih pršuta
(Influence of production season on sensory profile
of smoked dry cured ham)
Autori
Gorup, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
40
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
pršut, dimljeni, senzorna svojstva, analiza glavnih komponenti
(dry cured ham, smoked, sensory traits, principal component analysis)
Sažetak
Tipična proizvodnja dimljenih pršuta usklađena je s godišnjim dobima tijekom kojih su optimalno iskorišteni povoljni vremenski uvjeti za svaku fazu proizvodnje. Kako bi se utvrdio utjecaj proizvodne sezone na senzorna svojstava dimljenih pršuta analizirano je 73 uzoraka pršuta s područja Dalmacije iz pet proizvodnih sezona od 2011. do 2015. Statističkom obradom je utvrđeno da se deset od 18 svojstava značajno razlikovalo (P<0, 05) između proizvodnih sezona. Značajne pozitivne korelacije utvrđene su između sveukupne dopadljivosti i postojanosti arome (r = 0, 83), intenziteta mirisa (r = 0, 81) i ujednačenosti boje (r = 0, 50), dok su izražene negativne korelacije bile s biokemijskim aromama (r = -0, 65) i kiselim okusom (r = -0, 59). Analizom glavnih komponenti objašnjeno je 45, 53% ukupne varijance s prve dvije glavne komponente. Razdvajanje proizvodnih sezona prema glavnim komponentama nije bilo izraženo, ali je bilo moguće opisati specifična obilježja pojedinih proizvodnih sezona.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivica Kos
(mentor)