Pregled bibliografske jedinice broj: 1179170
Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorna svojstva jaja
Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorna svojstva jaja, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179170 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica
na
senzorna svojstva jaja
(Effect of microalgae supplement in laying hen diet
on egg sensory traits)
Autori
Mijač, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2019
Stranica
38
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
kokoši nesilice, senzorna analiza, žumanjak, mikroalge, triangl test, dopadljivost, Schyzochytrium
(laying hens, sensory analysis, yolk, microalgae, triangle test, likability, Schyzochytrium)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka 0, 5 i 1% mikroalgi (Schyzochytrium limacinum) u hranu kokoši nesilica na senzorna svojstva jaja. U istraživanju je korišteno 36 TETRA-SL brown nesilica u dobi od 35 do 43 tjedna koje su bile podijeljene slučajnim odabirom u tri hranidbena tretmana. Svaki tretman proveden je na četiri kokoši u tri ponavljanja držanih pojedinačno u kavezima na podu od žičane mreže. Tijekom pokusa kokoši kontrolnog tretmana (A) hranjene su komercijalnom smjesom, dok su kokoši u pokusnim tretmanima hranjene istom smjesom uz dodatak 0, 5 (tretman B) i 1% mikroalgi (tretman C). Senzorna analiza provedena je nakon 8 tjedana hranidbe kokoši primjenom triangl i hedonističkog testa na žumanjcima kuhanih jaja. Senzorni analitičari (n=19) bili su prethodno educirani te upućeni izvedbu triangl testa i hedonističkog testa. Dobiveni podaci triangl testa obrađeni su izračunom statističke značajnosti bazirane na broju točnih odgovora u odnosu na ukupan broj odgovora, dok su podaci hedonističkih testova obrađeni pomoću analize varijance s LSD testom za usporedbu tretmana. Uočljivu razliku između tretmana A i C iskazalo je 12 od 19 ocjenjivača (63, 2%) što predstavlja i statistički značajnu razliku (P<0, 01). Analitičari su naveli uočljive razlike u okusu žumanjka u 57, 9% slučajeva, u boji žutanjka u 26, 3% slučajeva, i u teksturi žutanjka u 15, 8% slučajeva, dok razlike u mirisu žutanjka nisu iskazane. Ukupna dopadljivost i prihvatljivost mirisa nisu bili značajno različiti između tretmana (P>0, 05). Izraženost boje žutanjka tretmana A iznosila je 3, 05, tretmana B 3, 63, a tretmana C 3, 74, pri čemu je utvrđena statistički značajna razlika između tretmana A i C (P<0, 05). Ovim istraživanjem utvrđen je pozitivan učinak dodatka 1% mikroalgi na izraženost boje žutanjka bez značajnog utjecaja na ostala svojstva što upućuje na opravdanost dodavanja mikroalgi u hranu za kokoši nesilice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivica Kos
(mentor)