Pregled bibliografske jedinice broj: 1179169
Senzorne i fizikalne karakteristike slavonskih kobasica iz tradicijske i industrijske proizvodnje
Senzorne i fizikalne karakteristike slavonskih kobasica iz tradicijske i industrijske proizvodnje, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179169 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorne i fizikalne karakteristike slavonskih
kobasica iz tradicijske i industrijske proizvodnje
(Sensory and physical characteristics of Slavonian
sausages from traditional and industrial production)
Autori
Banović, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
29
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
slavonska kobasica, tradicijski, industrijski, senzorna svojstva
(Slavonian sausage, traditional, industrial, sensory properties)
Sažetak
Slavonske kobasice pripadaju skupini trajnih kobasica koje se pune u prirodne ovitke i dime. Cilj ovog rada bio je utvrditi senzorne i fizikalne karakteristike slavonskih kobasica iz tradicijske i industrijske proizvodnje. U istraživanju su korištene slavonske kobasice iz tradicijske (3 proizvođača) i industrijske proizvodnje (3 proizvođača). Na kobasicama su izvršena mjerenja fizikalnih i kemijskih pokazatelja u triplikatima, dok je senzorna analiza provedena među studentima (N=70). Istraživanjem je utvrđeno da su tradicijski proizvedene kobasice imale značajno veću pH vrijednost i sadržaj masti te značajno manji aktivitet vode i sadržaj vode u odnosu na industrijske proizvedene kobasice. Senzorna svojstva kobasica iz tradicijske proizvodnje bila su ocjenjena značajno većim ocjenama, izuzev svojstva dopadljivosti presjeka. Utvrđene su značajne razlike u pH vrijednosti, aktivitetu vode, sadržaju vode i masti te senzornim svojstvima kobasica između proizvođača unutar istog načina proizvodnje. Navedeno ukazuje na zaključak da postoji velika varijabilnost u proizvodnji slavonskih kobasica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivica Kos
(mentor)