Pregled bibliografske jedinice broj: 1179167
Upotreba cikle i poriluka kao izvora nitrata u proizvodnji polutrajnih kobasica
Upotreba cikle i poriluka kao izvora nitrata u proizvodnji polutrajnih kobasica, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179167 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba cikle i poriluka kao izvora nitrata u
proizvodnji polutrajnih kobasica
(Use of beetroot and leek as sources of nitrate in
the production of semi-durable sausages)
Autori
Stvorić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
53
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
polutrajne kobasice, nitrati, nitriti, cikla, poriluk
(semi-durable sausages, nitrates, nitrites, beetroot, leek)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodatka cikle i poriluka kao prirodnih izvora nitrata na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva polutrajnih kobasica pri različitom trajanju i temperaturama inkubacije. Za potrebe istraživanja proizvedene su polutrajne kobasice, a u kobasice kontrolnog tretmana su dodani nitriti, dok su u kobasice pokusnih tretmana dodane starter kulture (Staphylococcus carnosus) te prah cikle i poriluka. Pokusne kobasice su podijeljene u četiri tretmana prema trajanju (1, 5 i 3 sata) i temperaturi inkubacije (30 i 40° C). Kobasice pokusnih tretmana imale su značajno veće vrijednosti boje a* i b*, sadržaja nitrata kao i TBARS vrijednosti u odnosu na kontrolni tretman, dok je sadržaj nitrita bio značajno manji. Veća temperatura i duža inkubacija rezultirala je smanjenjem sadržaja nitrata i blagim povećanjem sadržaja nitrita. Utvrđen je utjecaj na opisna senzorska svojstva, ali su značajno manje ocjene svojstava dopadljivosti utvrđene kod kobasica pokusnih tretmana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivica Kos
(mentor)