Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1179161

Varijabilnosti fizikalnih i senzorskih svojstava jaja iz slobodnog uzgoja


Stojanović, Tena
Varijabilnosti fizikalnih i senzorskih svojstava jaja iz slobodnog uzgoja, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1179161 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Varijabilnosti fizikalnih i senzorskih svojstava jaja iz slobodnog uzgoja
(Variability of physical and sensory characteristic of free-range eggs)

Autori
Stojanović, Tena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2021

Stranica
35

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
jaja, slobodni uzgoj, fizikalna svojstva, senzorska svojstva, R-indeks
(eggs, free range, physical characteristics, sensory traits, R-index)

Sažetak
Jaja iz slobodnog uzgoja podrazumijevaju jaja od kokoši nesilica koje tijekom dana slobodno borave na zatravljenom ispustu na kojem nalaze dodatni izvor hranjivih tvari što može uzrokovati varijabilnost fizikalnih i senzorskih svojstava jaja. Provedenim je istraživanjem utvrđeno da je svojstvo svježine najvarijabilnije unutar 15 analiziranih svojstava s koeficijentom varijacije (CV) 31, 01%, dok je najmanju varijabilnost imalo svojstvo širine jaja (CV=2, 77%). Između senzorskih svojstava, boja žumanjka je imala najmanju varijabilnost (CV=15, 27%), a svojstvo teksture najveću (CV=21, 69%). Hedonističkim senzorskim testom je utvrđeno da se jaja iz slobodnog uzgoja s obiteljskih farmi značajno razlikuju (P<0, 05) od jaja iz slobodnog uzgoja iz maloprodaje u boji žumanjka. Nadalje, jednostavnim testom razlika je u 72, 23% situacija postignuto uspješno razlikovanje jaja iz slobodnog uzgoja s obiteljskih farmi i iz maloprodaje. Navedeno potvrđuje vrijednost R-indeksa od 77, 70% zbog čega možemo zaključiti da se jaja iz slobodnog uzgoja s obiteljskih farmi i jaja iz slobodnog uzgoja iz maloprodaje statistički značajno razlikuju (P<0, 05) u senzorskim svojstvima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stojanović, Tena
Varijabilnosti fizikalnih i senzorskih svojstava jaja iz slobodnog uzgoja, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Stojanović, T. (2021) 'Varijabilnosti fizikalnih i senzorskih svojstava jaja iz slobodnog uzgoja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stojanovi\'{c}, Tena}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {jaja, slobodni uzgoj, fizikalna svojstva, senzorska svojstva, R-indeks}, title = {Varijabilnosti fizikalnih i senzorskih svojstava jaja iz slobodnog uzgoja}, keyword = {jaja, slobodni uzgoj, fizikalna svojstva, senzorska svojstva, R-indeks}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stojanovi\'{c}, Tena}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {eggs, free range, physical characteristics, sensory traits, R-index}, title = {Variability of physical and sensory characteristic of free-range eggs}, keyword = {eggs, free range, physical characteristics, sensory traits, R-index}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font