Pregled bibliografske jedinice broj: 1179161
Varijabilnosti fizikalnih i senzorskih svojstava jaja iz slobodnog uzgoja
Varijabilnosti fizikalnih i senzorskih svojstava jaja iz slobodnog uzgoja, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179161 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Varijabilnosti fizikalnih i senzorskih svojstava
jaja
iz slobodnog uzgoja
(Variability of physical and sensory characteristic
of free-range eggs)
Autori
Stojanović, Tena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2021
Stranica
35
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
jaja, slobodni uzgoj, fizikalna svojstva, senzorska svojstva, R-indeks
(eggs, free range, physical characteristics, sensory traits, R-index)
Sažetak
Jaja iz slobodnog uzgoja podrazumijevaju jaja od kokoši nesilica koje tijekom dana slobodno borave na zatravljenom ispustu na kojem nalaze dodatni izvor hranjivih tvari što može uzrokovati varijabilnost fizikalnih i senzorskih svojstava jaja. Provedenim je istraživanjem utvrđeno da je svojstvo svježine najvarijabilnije unutar 15 analiziranih svojstava s koeficijentom varijacije (CV) 31, 01%, dok je najmanju varijabilnost imalo svojstvo širine jaja (CV=2, 77%). Između senzorskih svojstava, boja žumanjka je imala najmanju varijabilnost (CV=15, 27%), a svojstvo teksture najveću (CV=21, 69%). Hedonističkim senzorskim testom je utvrđeno da se jaja iz slobodnog uzgoja s obiteljskih farmi značajno razlikuju (P<0, 05) od jaja iz slobodnog uzgoja iz maloprodaje u boji žumanjka. Nadalje, jednostavnim testom razlika je u 72, 23% situacija postignuto uspješno razlikovanje jaja iz slobodnog uzgoja s obiteljskih farmi i iz maloprodaje. Navedeno potvrđuje vrijednost R-indeksa od 77, 70% zbog čega možemo zaključiti da se jaja iz slobodnog uzgoja s obiteljskih farmi i jaja iz slobodnog uzgoja iz maloprodaje statistički značajno razlikuju (P<0, 05) u senzorskim svojstvima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivica Kos
(mentor)