Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1179151

Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na fizikalno- kemijska i senzorna svojstva mesa brojlera


Zorić, Vjera
Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na fizikalno- kemijska i senzorna svojstva mesa brojlera, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1179151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na fizikalno- kemijska i senzorna svojstva mesa brojlera
(Effect of pumpkin seed meal in broiler feed on physico-chemical and sensory tratis of meat)

Autori
Zorić, Vjera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.04

Godina
2016

Stranica
52

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
bučina pogača, pilići, kakvoća mesa, senzorna svojstva
(pumpkin seed meal, broiler, meat quality, sensory traits)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalno- kemijske i senzorne karakteristike mesa brojlera hranjenih s dodatkom 5 i 10% bučine pogače u krmnim smjesama. U istraživanju je korišteno 360 muških jednodnevnih pilića (Ross 308). Primijenjena su tri tretmana s četiri ponavljanja (3x4) pri čemu su formirane tri skupine: P-0 skupina kojoj u hranu nije dodavana bučina pogača, P-5 skupina kojoj je u krmne smjese dodano 5% bučine pogače, - te P-10 skupina kojoj je dodano 10% bučine pogače u krmne smjese. Nakon tova od 42 dana brojleri su klaonički obrađeni te su provedene fizikalno-kemijske i senzorne analize na 10 slučajno odabranih trupova svakog tretmana. Prosječne pH vrijednosti u ovom istraživanju bile su u rasponu od 5, 73 do 5, 77. Prosječne vrijednosti pokazatelja boje L* bile su u rasponu od 61, 79 do 62, 31, pokazatelja boje a* od 12, 87 do 13, 90, a pokazatelja boje b* od 14, 25 do 14, 75. Prosječne vrijednosti gubitka mesnog soka iznosile su od 2, 32% do 2, 47%, dok su prosječni gubici kod kuhanja iznosili od 15, 53% do 17, 70%. Prosječne TBARS vrijednosti abdominalne masti bile su u rasponu od 0, 432 do 0, 595. Statističkom obradom nije utvrđena statistički značajna razlike između tretmana osim kod vrijednosti TBARS, koja je bila najmanja kod P-10 skupine. Senzornom analizom pomoću metode triangl test nije utvrđen utjecaj dodatka bučine pogače u hranu na miris, okus ni sočnost mesa. Stoga zaključujemo da je opravdano korištenje 5 i 10% bučine pogače u krmnim smjesama za hranidbu pilića u tovu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zorić, Vjera
Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na fizikalno- kemijska i senzorna svojstva mesa brojlera, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Zorić, V. (2016) 'Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na fizikalno- kemijska i senzorna svojstva mesa brojlera', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zori\'{c}, Vjera}, year = {2016}, pages = {52}, keywords = {bu\v{c}ina poga\v{c}a, pili\'{c}i, kakvo\'{c}a mesa, senzorna svojstva}, title = {Utjecaj dodatka bu\v{c}ine poga\v{c}e u krmnu smjesu na fizikalno- kemijska i senzorna svojstva mesa brojlera}, keyword = {bu\v{c}ina poga\v{c}a, pili\'{c}i, kakvo\'{c}a mesa, senzorna svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zori\'{c}, Vjera}, year = {2016}, pages = {52}, keywords = {pumpkin seed meal, broiler, meat quality, sensory traits}, title = {Effect of pumpkin seed meal in broiler feed on physico-chemical and sensory tratis of meat}, keyword = {pumpkin seed meal, broiler, meat quality, sensory traits}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font