Pregled bibliografske jedinice broj: 1179151
Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na fizikalno- kemijska i senzorna svojstva mesa brojlera
Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na fizikalno- kemijska i senzorna svojstva mesa brojlera, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na fizikalno-
kemijska i senzorna svojstva mesa brojlera
(Effect of pumpkin seed meal in broiler feed on physico-chemical and
sensory tratis of meat)
Autori
Zorić, Vjera
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.04
Godina
2016
Stranica
52
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
bučina pogača, pilići, kakvoća mesa, senzorna svojstva
(pumpkin seed meal, broiler, meat quality, sensory traits)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalno- kemijske i senzorne karakteristike mesa brojlera hranjenih s dodatkom 5 i 10% bučine pogače u krmnim smjesama. U istraživanju je korišteno 360 muških jednodnevnih pilića (Ross 308). Primijenjena su tri tretmana s četiri ponavljanja (3x4) pri čemu su formirane tri skupine: P-0 skupina kojoj u hranu nije dodavana bučina pogača, P-5 skupina kojoj je u krmne smjese dodano 5% bučine pogače, - te P-10 skupina kojoj je dodano 10% bučine pogače u krmne smjese. Nakon tova od 42 dana brojleri su klaonički obrađeni te su provedene fizikalno-kemijske i senzorne analize na 10 slučajno odabranih trupova svakog tretmana. Prosječne pH vrijednosti u ovom istraživanju bile su u rasponu od 5, 73 do 5, 77. Prosječne vrijednosti pokazatelja boje L* bile su u rasponu od 61, 79 do 62, 31, pokazatelja boje a* od 12, 87 do 13, 90, a pokazatelja boje b* od 14, 25 do 14, 75. Prosječne vrijednosti gubitka mesnog soka iznosile su od 2, 32% do 2, 47%, dok su prosječni gubici kod kuhanja iznosili od 15, 53% do 17, 70%. Prosječne TBARS vrijednosti abdominalne masti bile su u rasponu od 0, 432 do 0, 595. Statističkom obradom nije utvrđena statistički značajna razlike između tretmana osim kod vrijednosti TBARS, koja je bila najmanja kod P-10 skupine. Senzornom analizom pomoću metode triangl test nije utvrđen utjecaj dodatka bučine pogače u hranu na miris, okus ni sočnost mesa. Stoga zaključujemo da je opravdano korištenje 5 i 10% bučine pogače u krmnim smjesama za hranidbu pilića u tovu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija