Pregled bibliografske jedinice broj: 1179149
Kvaliteta mesa divlje svinje
Kvaliteta mesa divlje svinje, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179149 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mesa divlje svinje
(Wild boar meat quality)
Autori
Milenković, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.09
Godina
2020
Stranica
28
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
divlja svinja, kvaliteta mesa, postmortalne promjene, kvarenje mesa
(wild boar, meat quality, postmortal changes, meat spoilage)
Sažetak
Meso divlje svinje je visokokvalitetna namirnica i iako se smatra zdravom namirnicom, konzumacija mesa divlje svinje po glavi stanovnika u Hrvatskoj je mala i u 2017. godini iznosila je manje od 0, 5 kg. Kvalitetu mesa možemo opisati s više faktora, od građe mišića i udjela mesa preko fizikalno- kemijskih osobina i kemijskog sastava do senzorskih svojstava mesa. Na kvalitetu mesa divlje svinje znatno utječu postupci s trupom životinje nakon odstrela poput brze evisceracije i hlađenja. Negativan utjecaj na kvalitetu mesa mogu predstavljati pojave kvarenja mesa kao i prisutnosti toksičnih spojeva te mikro i makro organizama uzročnika bolesti kod ljudi. Uspoređujući meso domaće i divlje svinje, kod divljih svinja je uočljiv veći udio vode i proteina te manji udio masti. Meso divlje svinje ima više crvenih mišićnih vlakana i manje bijelih mišićnih vlakana. Meso divlje svinje je tamnije, tvrđe, ali i aromatičnije od mesa domaće svinje, pa je omiljena u kulinarstvu i izradi mesnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)