Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1179145

Kvaliteta mesa purana


Frančić, Filip
Kvaliteta mesa purana, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1179145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta mesa purana
(Turkey meat quality)

Autori
Frančić, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2018

Stranica
32

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
meso purana, kvaliteta mesa, uzgoj, boja mesa, hlađenje mesa
(turkey meat, meat quality, breeding, meat color, meat chilling)

Sažetak
Purani se ističu znatno većom masom u odnosu na ostalu perad, imaju velik udio iskorištenosti trupa (> 70 %), a udio prsnih mišića može dostići 28 %. Pored toga, meso purana sadrži veliki udio proteina, visoke probavljivosti i mali udio masti i kolesterola. Postoje uočljive razlike u masi i karakteristikama trupa autohtonih pasmina poput Zagorskog purana i komercijalnih hibrida, a uočene su i razlike u senzornim karakteristikama mesa. Na kvalitetu purećeg mesa utječu genotip, hranidba, dob, spol, postupanje s puranima prije klanja, postupci pri klanju, hlađenje i brojni drugi. Faze proizvodnje puretine mogu se podijeliti na fazu uzgoja purana, transporta, klaoničke obrade purana, hlađenje i skladištenje mesa. Pored komercijalne proizvodnje bazirane na hibridnim linijama, moguće je ostvariti dohodovnu proizvodnju baziranu na autohtonim pasminama koje se uzgajaju na tradicionalan način čime se dobiva meso specifičnih i jedinstvenih odlike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Frančić, Filip
Kvaliteta mesa purana, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Frančić, F. (2018) 'Kvaliteta mesa purana', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fran\v{c}i\'{c}, Filip}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {meso purana, kvaliteta mesa, uzgoj, boja mesa, hla\djenje mesa}, title = {Kvaliteta mesa purana}, keyword = {meso purana, kvaliteta mesa, uzgoj, boja mesa, hla\djenje mesa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fran\v{c}i\'{c}, Filip}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {turkey meat, meat quality, breeding, meat color, meat chilling}, title = {Turkey meat quality}, keyword = {turkey meat, meat quality, breeding, meat color, meat chilling}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font