Pregled bibliografske jedinice broj: 1179145
Kvaliteta mesa purana
Kvaliteta mesa purana, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mesa purana
(Turkey meat quality)
Autori
Frančić, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2018
Stranica
32
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
meso purana, kvaliteta mesa, uzgoj, boja mesa, hlađenje mesa
(turkey meat, meat quality, breeding, meat color, meat chilling)
Sažetak
Purani se ističu znatno većom masom u odnosu na ostalu perad, imaju velik udio iskorištenosti trupa (> 70 %), a udio prsnih mišića može dostići 28 %. Pored toga, meso purana sadrži veliki udio proteina, visoke probavljivosti i mali udio masti i kolesterola. Postoje uočljive razlike u masi i karakteristikama trupa autohtonih pasmina poput Zagorskog purana i komercijalnih hibrida, a uočene su i razlike u senzornim karakteristikama mesa. Na kvalitetu purećeg mesa utječu genotip, hranidba, dob, spol, postupanje s puranima prije klanja, postupci pri klanju, hlađenje i brojni drugi. Faze proizvodnje puretine mogu se podijeliti na fazu uzgoja purana, transporta, klaoničke obrade purana, hlađenje i skladištenje mesa. Pored komercijalne proizvodnje bazirane na hibridnim linijama, moguće je ostvariti dohodovnu proizvodnju baziranu na autohtonim pasminama koje se uzgajaju na tradicionalan način čime se dobiva meso specifičnih i jedinstvenih odlike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija