Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1179143

Kvaliteta mesa kopuna


Prelec, Karlo
Kvaliteta mesa kopuna, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1179143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta mesa kopuna
(Capon meat quality)

Autori
Prelec, Karlo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2019

Stranica
23

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
kopun, kastracija, kvaliteta mesa, masno tkivo, uzgoj
(capon, castration, meat quality, fat tissue, breeding)

Sažetak
Kopuni su kastrirani pijetlovi kojima su najčešće kirurškim postupkom kopunizacije odstranjeni testisi, tovljeni najmanje 77 dana nakon kastracije i zaklani u dobi od najmanje 140 dana. Kastracija uzrokuje promjene u metabolizmu pjetlića što se odražava na rast, ponašanje, udjele tkiva u trupu, sastav mesa i senzorna svojstva mesa. Pritom dolazi do nakupljanje većih količina masti u abdominalnim, potkožnim i unutarmišićnim područjima, a meso je mekanije, sočnije i ukusnije. Kao rezultat odstranjivanja testisa kopuni ne uspijevaju razviti potpuna muška obilježja te su tako relativno tihi i mirnog temperamenta, a završne mase kopuna pred klanje su znatno veće nego kod brojlera. Pogodni su za alternativne oblike držanja čime se smanjuju troškovi uzgoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prelec, Karlo
Kvaliteta mesa kopuna, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Prelec, K. (2019) 'Kvaliteta mesa kopuna', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prelec, Karlo}, year = {2019}, pages = {23}, keywords = {kopun, kastracija, kvaliteta mesa, masno tkivo, uzgoj}, title = {Kvaliteta mesa kopuna}, keyword = {kopun, kastracija, kvaliteta mesa, masno tkivo, uzgoj}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prelec, Karlo}, year = {2019}, pages = {23}, keywords = {capon, castration, meat quality, fat tissue, breeding}, title = {Capon meat quality}, keyword = {capon, castration, meat quality, fat tissue, breeding}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font