Pregled bibliografske jedinice broj: 1179143
Kvaliteta mesa kopuna
Kvaliteta mesa kopuna, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mesa kopuna
(Capon meat quality)
Autori
Prelec, Karlo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2019
Stranica
23
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
kopun, kastracija, kvaliteta mesa, masno tkivo, uzgoj
(capon, castration, meat quality, fat tissue, breeding)
Sažetak
Kopuni su kastrirani pijetlovi kojima su najčešće kirurškim postupkom kopunizacije odstranjeni testisi, tovljeni najmanje 77 dana nakon kastracije i zaklani u dobi od najmanje 140 dana. Kastracija uzrokuje promjene u metabolizmu pjetlića što se odražava na rast, ponašanje, udjele tkiva u trupu, sastav mesa i senzorna svojstva mesa. Pritom dolazi do nakupljanje većih količina masti u abdominalnim, potkožnim i unutarmišićnim područjima, a meso je mekanije, sočnije i ukusnije. Kao rezultat odstranjivanja testisa kopuni ne uspijevaju razviti potpuna muška obilježja te su tako relativno tihi i mirnog temperamenta, a završne mase kopuna pred klanje su znatno veće nego kod brojlera. Pogodni su za alternativne oblike držanja čime se smanjuju troškovi uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija