Pregled bibliografske jedinice broj: 1179142
Kvaliteta mesa kunića
Kvaliteta mesa kunića, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179142 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mesa kunića
(Rabbit meat quality)
Autori
Vukošić, Karlo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
25
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
kunić, kvaliteta mesa, nutritivna svojstva, senzorna svojstva
(rabbit, meat quality, nutritional properties, sensory traits)
Sažetak
Meso kunića sadrži male količine masti i kolesterola, bogato je proteinima i lako probavljivo. Također ima veliki postotak bjelančevina i omega-3 masnih kiselina te se preporuča za prehranu svim skupinama ljudi, od djece, bolesnih i starijih osoba pa do sportaša. Sama kvaliteta mesa ovisi o spolu, dobi, pasmini, načinu držanja, hranidbi, transportu, postupcima prije, tijekom i nakon klanja kunića. U uzgoju se sve veća pažnja posvećuje selekciji kunića u smjeru kvalitete mesa, a ne samo količinu i brzinu proizvodnje. Meso kunića je nježno, mekano, blijedo-ružičaste boje, a njegova aroma i okus podsjećaju na meso divljači. Konzumacija kunićeg mesa u svijetu nije na preporučenim količinama, ali postupno raste iz godine u godinu te se primjećuje pozitivan trend.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija