Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1179138

Upotreba enzima transglutaminaze u mesnoj industriji


Šikić, Monika
Upotreba enzima transglutaminaze u mesnoj industriji, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1179138 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upotreba enzima transglutaminaze u mesnoj industriji
(Use of the enzyme transglutaminase in meat industry)

Autori
Šikić, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.09

Godina
2018

Stranica
28

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
transglutaminaza, meso, mesna industrija, prehrambena industrija
(transglutaminase, meat, meat industry, food industry)

Sažetak
Transglutaminaza je enzim koji se može pronaći u prirodi, u biljkama, u krvi i jetri sisavaca, mišićima ribe, u tlu, u ljudskom tijelu ili može biti produkt mikrobne fermentacije. Ovaj enzim se koristi u prehrambenoj industriji zbog svoje sposobnosti vezanja proteina unutar namirnice. Kada transglutaminaza djeluje na molekule proteina, one se međusobno vežu i polimeriziraju kroz ε-(γ-glutamil) lizin peptidne veze. Trenutno se u prehrambenoj industriji koristi mikrobna transglutaminaza, a ona je klasificirana kao enzim. U mesnoj industriji se koristi prvenstveno radi svojstva povezivanja i geliranja komada masa u raznim proizvodima od usitnjenog i mljevenog mesa, te radi zadržavanja vode te kod pakiranja. Zbog svojstva geliranja i učvršćivanja koristi se u drugim prehrambenim industrijama (izrada tjestenine, pekarskih, mliječnih, ribljih i sojinih proizvoda i drugo). Ne postoji jasna regulativa o deklariranju transglutaminaze u prehrambenim proizvodima, jer se enzimska aktivnost zaustavlja toplinskom obradom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šikić, Monika
Upotreba enzima transglutaminaze u mesnoj industriji, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Šikić, M. (2018) 'Upotreba enzima transglutaminaze u mesnoj industriji', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}iki\'{c}, Monika}, year = {2018}, pages = {28}, keywords = {transglutaminaza, meso, mesna industrija, prehrambena industrija}, title = {Upotreba enzima transglutaminaze u mesnoj industriji}, keyword = {transglutaminaza, meso, mesna industrija, prehrambena industrija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}iki\'{c}, Monika}, year = {2018}, pages = {28}, keywords = {transglutaminase, meat, meat industry, food industry}, title = {Use of the enzyme transglutaminase in meat industry}, keyword = {transglutaminase, meat, meat industry, food industry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font