Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1179136

Kategorizacija i klasiranje svinjskih trupova u Republici Hrvatskoj


Brezjan, Nikola
Kategorizacija i klasiranje svinjskih trupova u Republici Hrvatskoj, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1179136 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kategorizacija i klasiranje svinjskih trupova u Republici Hrvatskoj
(Categorization and classification of pig carcasses in Croatia)

Autori
Brezjan, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2019

Stranica
21

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
svinjski trup, mesnatost, mjere trupa, korelacije
(pig carcass, meat percentage, carcass measurements, correlation)

Sažetak
Cilj rada bio je opisati postupke i procedure pri kategorizaciji i klasiranju svinjskih trupova te obraditi podatke o pojedinim kategorijama i klasama s klanju. Kategorizacija i klasiranje su nezaobilazni postupci tijekom obrade svinjskih trupova koji se prvenstveno provodi radi utvrđivanja vrijednosti i kakvoće svinjskih trupova. Prema dostupnim podatcima u Republici Hrvatskoj se provodi godišnje klaonička obrada oko 1.000.000 svinja s klaoničkom masom oko 75.000 tona što je nedostatno za zadovoljenje potreba hrvatskog tržišta. Klasiranje se primjenjuje samo na trupovima utovljenih svinja i mladih nerastova koji čine oko 70 % svih zaklanih svinja. U razdoblju od 2016. do 2018. godine najveći udio trupova svrstan je klasu E s udjelom od 52, 87 do 54, 02 %. Zatim slijedi klasa S s udjelom od 29, 53 do 38, 83 % te klasa U s udjelom od 7, 92 do 15, 02 %. Klase R, O i P čine manje od 1, 5 % trupova utovljenih svinja. U isto vrijeme prosječna masa trupa bila je vrlo ujednačena i iznosila je 89, 16 do 89, 95 kg. Prosječna debljina slanine kao i prosječna debljina mišića se postepeno smanjivala od 2016. do 2018. godine, pri čemu je smanjenje debljine slanine iznosilo oko 10 %, a debljine mišića oko 3 %. Usprkos tome, postotak mesa se povećao za 0, 94 % od 2016. godine i u 2018. godini iznosio je 59, 03 %. Izračunom korelacija utvrđeno je da su debljina slanine i debljina mišića bili pozitivno povezani s masom trupa prema koeficijentima korelacije r = 0, 42 i r = 0, 39.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brezjan, Nikola
Kategorizacija i klasiranje svinjskih trupova u Republici Hrvatskoj, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Brezjan, N. (2019) 'Kategorizacija i klasiranje svinjskih trupova u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brezjan, Nikola}, year = {2019}, pages = {21}, keywords = {svinjski trup, mesnatost, mjere trupa, korelacije}, title = {Kategorizacija i klasiranje svinjskih trupova u Republici Hrvatskoj}, keyword = {svinjski trup, mesnatost, mjere trupa, korelacije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brezjan, Nikola}, year = {2019}, pages = {21}, keywords = {pig carcass, meat percentage, carcass measurements, correlation}, title = {Categorization and classification of pig carcasses in Croatia}, keyword = {pig carcass, meat percentage, carcass measurements, correlation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font