Pregled bibliografske jedinice broj: 1179135
Primjena 3D printanja u proizvodnji mesa
Primjena 3D printanja u proizvodnji mesa, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1179135 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena 3D printanja u proizvodnji mesa
(Use of 3D printing in the production of meat)
Autori
Patljak, Donata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2020
Stranica
19
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
3D printanje, meso, nove tehnologije, personalizirana prehrana
(3D printing, meat, new technologies, personalized nutrition)
Sažetak
Trodimenzionalni tisak (3D) je tehnologija u izradi hrane koja nudi nove prehrambene proizvode s jedinstvenom, složenom i personaliziranom geometrijom dizajna, razrađenim teksturama i prilagođenim nutritivnim sadržajem. 3D ispis hrane pokazao je dosad praktičnu mogućnost izrade personaliziranih čokolada ili proizvodnje jednostavnih homogenih grickalica. Trenutačno su te primjene još uvijek primitivne i imaju ograničene unutarnje strukture i monotoničnu teksturu. U proizvodnji mesa omogućuju veće manipulacije izgleda, okusa i nutritivnog sastava prilagođenog potrošačima i s izrazito naglašenom mogućnosti individualizacije gotovog proizvoda. Dosad su razvijena komercijalna rješenja dostupna na tržištu u kojima se pod mesnim proizvodom prezentiraju proizvodi biljnog porijekla čime se omogućuje konzumacija dijelu populacije koja ne jede meso. Takvi proizvodi bi se u budućnosti mogli ispisivati u kućnim uvjetima čime bi potrošači imali apsolutnu kontrolu nad onime što jedu. Jedina su pitanja može li 3D meso zamijeniti pravi komad mesa i hoće li to prihvatiti potrošači.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija