Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1179135

Primjena 3D printanja u proizvodnji mesa


Patljak, Donata
Primjena 3D printanja u proizvodnji mesa, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1179135 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena 3D printanja u proizvodnji mesa
(Use of 3D printing in the production of meat)

Autori
Patljak, Donata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2020

Stranica
19

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
3D printanje, meso, nove tehnologije, personalizirana prehrana
(3D printing, meat, new technologies, personalized nutrition)

Sažetak
Trodimenzionalni tisak (3D) je tehnologija u izradi hrane koja nudi nove prehrambene proizvode s jedinstvenom, složenom i personaliziranom geometrijom dizajna, razrađenim teksturama i prilagođenim nutritivnim sadržajem. 3D ispis hrane pokazao je dosad praktičnu mogućnost izrade personaliziranih čokolada ili proizvodnje jednostavnih homogenih grickalica. Trenutačno su te primjene još uvijek primitivne i imaju ograničene unutarnje strukture i monotoničnu teksturu. U proizvodnji mesa omogućuju veće manipulacije izgleda, okusa i nutritivnog sastava prilagođenog potrošačima i s izrazito naglašenom mogućnosti individualizacije gotovog proizvoda. Dosad su razvijena komercijalna rješenja dostupna na tržištu u kojima se pod mesnim proizvodom prezentiraju proizvodi biljnog porijekla čime se omogućuje konzumacija dijelu populacije koja ne jede meso. Takvi proizvodi bi se u budućnosti mogli ispisivati u kućnim uvjetima čime bi potrošači imali apsolutnu kontrolu nad onime što jedu. Jedina su pitanja može li 3D meso zamijeniti pravi komad mesa i hoće li to prihvatiti potrošači.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Patljak, Donata
Primjena 3D printanja u proizvodnji mesa, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Patljak, D. (2020) 'Primjena 3D printanja u proizvodnji mesa', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Patljak, Donata}, year = {2020}, pages = {19}, keywords = {3D printanje, meso, nove tehnologije, personalizirana prehrana}, title = {Primjena 3D printanja u proizvodnji mesa}, keyword = {3D printanje, meso, nove tehnologije, personalizirana prehrana}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Patljak, Donata}, year = {2020}, pages = {19}, keywords = {3D printing, meat, new technologies, personalized nutrition}, title = {Use of 3D printing in the production of meat}, keyword = {3D printing, meat, new technologies, personalized nutrition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font