Pregled bibliografske jedinice broj: 1178729
Praćenje proizvodnje čokolade prema mikrobiološkim kriterijima
Praćenje proizvodnje čokolade prema mikrobiološkim kriterijima // 13th International Scientific and Profesional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić Jurislav, Šubarić Drago, Jašić Midhat (ur.).
Osijek: Prhrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i, 2021. str. 155-155 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1178729 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje proizvodnje čokolade prema mikrobiološkim kriterijima
(Monitoring of chocolate production accoring to microbiological criteria)
Autori
Škrabal, Svjetlana ; Obradović, Valentina ; Marčetić, Helena, Ergović Ravančić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
13th International Scientific and Profesional Conference WITH FOOD TO HEALTH
/ Babić Jurislav, Šubarić Drago, Jašić Midhat - Osijek : Prhrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i, 2021, 155-155
ISBN
978-953-7005-79-5
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
čokolada, zdravstvena ispravnost, mikrobiološki kriteriji
(chocolate, health safety, microbiological criteria)
Sažetak
Prema Zakonu o hrani (NN 81/13, 14/14, 15/18), subjekti u poslovanju s hranom obavezni su stavljati na tržište hranu koja je sigurna za potrošača. Hranom štetnom za zdravlje ljudi smatra se i hrana koja je zdravstveno neispravna jer ne udovoljava mikrobiološkim kriterijima sigurnosti hrane prema posebnim propisima o mikrobiološkim kriterijima za hranu, te sadrži ostale patogene mikroorganizme, mikroorganizme koji nisu patogeni i parazite za koje je procjenom rizika utvrđen rizik za zdravlje ljudi. Subjekt u poslovanju s hranom obavezan je izraditi plan samokontrole. U plan samokontrole mora uvesti sve obvezne mikrobiološke kriterije i ostale zahtjeve specifične za poslovanje s hranom. Cilj ovoga istraživanja bio je pratiti proizvodnju čokolade prema mikrobiološkim kriterijima. U svrhu istraživanja napravljen je plan samokontrole s navedenim mikroorganizmima koji se ispituju, plan uzorkovanja, granične vrijednosti, ispitna metoda, faza u kojoj se kriterij primjenjuje, te korektivne mjere u slučaju nezadovoljavajućih rezultata. Izrađeni plan samokontrole pokazao se učinkovitim u prepoznavanju kritičnih točaka koje mogu utjecati na mikroobiološku ispravnost proizvoda, te su se rezultati pokazali kao indikativni na prisutnost bakterije iz porodice Enterobacteriaceae u fazama proizvodnje gdje su zaposlenici direktno uključeni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi