Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178729

Praćenje proizvodnje čokolade prema mikrobiološkim kriterijima


Škrabal, Svjetlana; Obradović, Valentina; Marčetić, Helena, Ergović Ravančić, Maja
Praćenje proizvodnje čokolade prema mikrobiološkim kriterijima // 13th International Scientific and Profesional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić Jurislav, Šubarić Drago, Jašić Midhat (ur.).
Osijek: Prhrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i, 2021. str. 155-155 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1178729 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje proizvodnje čokolade prema mikrobiološkim kriterijima
(Monitoring of chocolate production accoring to microbiological criteria)

Autori
Škrabal, Svjetlana ; Obradović, Valentina ; Marčetić, Helena, Ergović Ravančić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
13th International Scientific and Profesional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić Jurislav, Šubarić Drago, Jašić Midhat - Osijek : Prhrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i, 2021, 155-155

ISBN
978-953-7005-79-5

Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
čokolada, zdravstvena ispravnost, mikrobiološki kriteriji
(chocolate, health safety, microbiological criteria)

Sažetak
Prema Zakonu o hrani (NN 81/13, 14/14, 15/18), subjekti u poslovanju s hranom obavezni su stavljati na tržište hranu koja je sigurna za potrošača. Hranom štetnom za zdravlje ljudi smatra se i hrana koja je zdravstveno neispravna jer ne udovoljava mikrobiološkim kriterijima sigurnosti hrane prema posebnim propisima o mikrobiološkim kriterijima za hranu, te sadrži ostale patogene mikroorganizme, mikroorganizme koji nisu patogeni i parazite za koje je procjenom rizika utvrđen rizik za zdravlje ljudi. Subjekt u poslovanju s hranom obavezan je izraditi plan samokontrole. U plan samokontrole mora uvesti sve obvezne mikrobiološke kriterije i ostale zahtjeve specifične za poslovanje s hranom. Cilj ovoga istraživanja bio je pratiti proizvodnju čokolade prema mikrobiološkim kriterijima. U svrhu istraživanja napravljen je plan samokontrole s navedenim mikroorganizmima koji se ispituju, plan uzorkovanja, granične vrijednosti, ispitna metoda, faza u kojoj se kriterij primjenjuje, te korektivne mjere u slučaju nezadovoljavajućih rezultata. Izrađeni plan samokontrole pokazao se učinkovitim u prepoznavanju kritičnih točaka koje mogu utjecati na mikroobiološku ispravnost proizvoda, te su se rezultati pokazali kao indikativni na prisutnost bakterije iz porodice Enterobacteriaceae u fazama proizvodnje gdje su zaposlenici direktno uključeni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.ptfos.unios.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Škrabal, Svjetlana; Obradović, Valentina; Marčetić, Helena, Ergović Ravančić, Maja
Praćenje proizvodnje čokolade prema mikrobiološkim kriterijima // 13th International Scientific and Profesional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić Jurislav, Šubarić Drago, Jašić Midhat (ur.).
Osijek: Prhrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i, 2021. str. 155-155 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Škrabal, S., Obradović, V. & Marčetić, Helena, Ergović Ravančić, Maja (2021) Praćenje proizvodnje čokolade prema mikrobiološkim kriterijima. U: Babić Jurislav, Šubarić Drago, Jašić Midhat (ur.)13th International Scientific and Profesional Conference WITH FOOD TO HEALTH.
@article{article, author = {\v{S}krabal, Svjetlana and Obradovi\'{c}, Valentina}, year = {2021}, pages = {155-155}, keywords = {\v{c}okolada, zdravstvena ispravnost, mikrobiolo\v{s}ki kriteriji}, isbn = {978-953-7005-79-5}, title = {Pra\'{c}enje proizvodnje \v{c}okolade prema mikrobiolo\v{s}kim kriterijima}, keyword = {\v{c}okolada, zdravstvena ispravnost, mikrobiolo\v{s}ki kriteriji}, publisher = {Prhrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Osijeku i Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli i}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}krabal, Svjetlana and Obradovi\'{c}, Valentina}, year = {2021}, pages = {155-155}, keywords = {chocolate, health safety, microbiological criteria}, isbn = {978-953-7005-79-5}, title = {Monitoring of chocolate production accoring to microbiological criteria}, keyword = {chocolate, health safety, microbiological criteria}, publisher = {Prhrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Osijeku i Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli i}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font