Pregled bibliografske jedinice broj: 1178431
Tradicijsko kulinarstvo Gorskog kotara – poticaj održivom razvoju
Tradicijsko kulinarstvo Gorskog kotara – poticaj održivom razvoju // Mrkopalj – mjesto zdravog življenja, knjiga izlaganja na stručnom skupu / Ivanišević, Goran (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2018. str. 83-87 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1178431 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tradicijsko kulinarstvo Gorskog kotara – poticaj održivom razvoju
(Culinary traditions of Gorski kotar -toward sustainable development)
Autori
Ivanišević, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Mrkopalj – mjesto zdravog življenja, knjiga izlaganja na stručnom skupu
/ Ivanišević, Goran - Zagreb : Medicinska naklada, 2018, 83-87
ISBN
9789537959524
Skup
Mrkopalj – mjesto zdravog življenja
Mjesto i datum
Mrkopalj, Hrvatska, 19.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
tradicijska prehrana, kulinarska baština, Gorski kotar
(traditional diet, culinary heritage, Gorski kotar, Croatia)
Sažetak
U ovome će se radu izložiti osnovne značajke tradicijske prehrane Gorskog kotara, namirnice i jela, a karakteristična su za ovu hrvatsku regiju. Jednako kao i Lika te donekle dalmatinsko zaleđe, Gorski kotar dijeli prehrambenu skromnu i razboritu sudbinu življenja u kršnom području, dajući prednost stočarstvu nad poljodjelstvom te čuvajući i prenoseći etnobotaničko znanje. Održivost tradicijske prehrane temelji se upravo na razumnom korištenju resursa, odnosno čvrstoj vezi između lokalne proizvodnje i lokalne potrošnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija