Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1178429

Utjecaj procesnih parametara i sastojaka na reološka svojstva emulzije ulja i vode


Jovičić, Daria
Utjecaj procesnih parametara i sastojaka na reološka svojstva emulzije ulja i vode, 2016., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1178429 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih parametara i sastojaka na reološka svojstva emulzije ulja i vode
(Impact of process parameters and ingredients on reological parameters of oil – water emulsions)

Autori
Jovičić, Daria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2016

Stranica
49

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
reologija ; emulzije ; procesni parametri ; sastojci ; viskoznost
(rheology ; emulsions ; process parameters ; ingredients ; viscosity)

Sažetak
Kvaliteta, trajnost, okus i izgled prehrambenih proizvoda u vrlo velikoj mjeri ovisi o sastavu i načinu na koji sastojci utječu jedan na drugi pri stvaranju tog proizvoda. Emulzijama se u teorijskom smislu smatraju dvije tekućine koje se prirodno ne miješaju. U prehrambenoj industriji najvažniji tip emulzija su emulzije ulje u vodi, najraznovrsnije su i najraširenije (majoneza, kremasti likeri, sladoled, vrhnje za šlag i sl.) ; njihova svojstva kontrolirana su korištenjem stabilizatora i komponentama prisutnim u vodenoj fazi. Poznavanje reoloških svojstva emulzija vrlo je bitno za homogenizaciju, vremenski rok, senzorska svojstva i kao parametar za kreiranje novog proizvoda. Cilj rada bio je prikazati kako procesni parametri (brzina homogenizacije, vrijeme homogenizacije), utječu na reološka svojstva emulzije ulje-voda i kako različiti sastojci (ugljikohidrati, mliječni sastojci, žumanjak) također utječu na viskoznost, konzistenciju I indeks tečenja. Dobiveni rezultati pokazuju da brzina homogenizacije zajedno sa vremenom homogenizacije utječe na reološka svojstva emulzije ulje/voda povećavajući viskozitet i konzistenciju i sukladno tome smanjuje se indeks tečenja. Od ispitivanih sastojaka dodatak inulina HD kod ugljikohidrata pokazao je najveći viskozitet i konzistenciju, kod ispitivanja utjecaja mliječne komponente obrano mlijeko u prahu, a kod utjecaja žumanjka kokošjeg jajeta pasterizirani svježi žumanjak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daria Jovičić (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jovičić, Daria
Utjecaj procesnih parametara i sastojaka na reološka svojstva emulzije ulja i vode, 2016., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jovičić, D. (2016) 'Utjecaj procesnih parametara i sastojaka na reološka svojstva emulzije ulja i vode', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jovi\v{c}i\'{c}, Daria}, year = {2016}, pages = {49}, keywords = {reologija, emulzije, procesni parametri, sastojci, viskoznost}, title = {Utjecaj procesnih parametara i sastojaka na reolo\v{s}ka svojstva emulzije ulja i vode}, keyword = {reologija, emulzije, procesni parametri, sastojci, viskoznost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jovi\v{c}i\'{c}, Daria}, year = {2016}, pages = {49}, keywords = {rheology, emulsions, process parameters, ingredients, viscosity}, title = {Impact of process parameters and ingredients on reological parameters of oil – water emulsions}, keyword = {rheology, emulsions, process parameters, ingredients, viscosity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font